Enthousiasme bij het optreden van de Handsome Poets.
Enthousiasme bij het optreden van de Handsome Poets. Foto: Olivier Schilling

Combinatie voetbal en muziek scoort op Sommeltjespop

Een editie van Sommeltjespop waarover nog lang zal worden nagepraat. Vanwege het weer, bij aanvang regen en daarna opklaringen. Maar vooral door het voetbal. Het Nederlands Elftal dat uitgerekend op 'prime time' tegen Costa Rica aantrad. Je zult als band maar moeten spelen. En dan nog verlenging en penalty's ook.

'Deze avond zullen we nooit vergeten', zei Joshua Nolet, Oranjefan en zanger van Chef'Special, hoofdact op Sommeltjespop. Nolet en zijn muziekmaten volgden de wedstrijd backstage. Toen de beslissende goal in de reguliere wedstrijd uit bleef, stapten ze meteen na het fluitsignaal op het podium om, zoals was afgesproken, bij een verlenging toch te gaan spelen. De band had zich oranje kostuums aangemeten en, opgezweept door de drummer, openden ze met 'Holland', het lijflied van het Oranje-legioen. Met een dubbel gevoel, dat wel, want de oren van het publiek waren weliswaar gespitst op het daverende optreden, veler ogen bleven gericht op het scherm. Zoals ook de zanger nu en dan het wedstrijdverloop volgde. Toen het tot penalty's kwam, laste hij een pauze in en voorzag de penaltyreeks vanaf het podium van commentaar. Om het huzarenstukje van doelman Krul volledig los te gaan en rond de afgesproken klok van één akoestisch af te sluiten met het overbekende 'In your arms'.

Een uitzinnige ontknoping van een festival dat door de regen iets later begon, maar toen het daarna opklaarde, stroomde het terrein snel vol en werd het aloude motto 'bandje kijken, pilsje drinken' met ouderwets enthousiasme in de praktijk gebracht. Optredens wisselden elkaar af, op het Main Stage en in het Skuumkoppe café. Bekende namen, zoals Gepetto and the Whales. Zinderend was het optreden halverwege de middag van de Handsome Poets, die vrijdagavond tijdens de sponsoravond de voormalige pekelruimte in de Texelse Bierbrouwerij op z'n kop had gezet. Hun motto 'feel good, energiek en dansbaar' deden ze eer aan. Vrolijk, enthousiast en ontspannen waren de drukke muzikanten met een goede zin naar Texel gekomen. Met vrienden even weg uit de hectiek, waarin zij en andere bands van het ene naar het andere festival hollen en radio- en andere studio's aandoen. Zo had Chef'Special eerder op de de dag nog in Utrecht opgetreden. Singer-songwriter Dotan presenteerde zich vooral akoestisch. Stiltes wisselde hij af met hectiek, met als centrale factor de akoestische gitaar en de stem van Dotan. Meest opvallende factor bij de Sky Pilots was zanger Matthijs van Duijvenbode, wiens uitstraling het midden houdt tussen Mick Jagger en Jim Morrisson. In de stijl viel sixties & seventies te herkennen en underground

Daarna was het tijd voor De Grote Voetbalpauze. En terwijl de liefhebbers naar het scherm keken, was er volop tijd op te bouwen voor Chef'Special. En om te improviseren, want ondanks de gedegen voorbereiding, liep veel toch anders dan vooraf gedacht. Zoals de fietsenstalling die er voor het eerst was en ondanks de enorme omvang alweer te klein bleek. Er raakte een afvoer verstopt en zo gebeurde er achter de schermen van alles dat aandacht vroeg. 'Een veldslag', vatte Jeroen Schoo van de organiserende Stichting Sommeltjespop samen. Een hectiek die volledig voorbij ging aan de gemiddelde festivalgangers en zo hoort het ook. Het kwam allemaal op z'n pootjes terecht, ook financieel. Want de professionaliseringslag die Sommeltespop in tien jaar tijd heeft doorgemaakt en de komst van steeds grotere namen en steeds meer publiek, ook van de overkant, brengen ook meer kosten en verantwoording met zich mee. Het eind lijkt nog niet in zicht, BNN filmde zaterdag, DJ's pikken het op en de naamsbekendheid groeit. Gevolg: een indrukwekkende begroting, die voor het eerst niet sluitend was. Als het festival zou verregenen, zou de strop voor de organisatie niet te overzien zou zijn. Gelukkig pakte het anders uit. Weer en voetbal zorgden er weliswaar voor dat het wat minder druk was dan anders, de omzet leed er volgens de organisatie niet noemenswaardig onder, zodat de stichting wel uit de kosten is. Dit keer wel, maar een risico als dit jaar wil de organisatie vermijden. Qua sponsoring is de top echter wel bereikt en entree heffen is voor de stichting geen optie. Volop uitdaging dus voor het festival dat jaarlijks meer overkante bezoekers trekt en dat wellicht via garantstelling meer zekerheid kan inbouwen.

Gerard Timmerman

Concentratie achter de drum.
Matthijs van Duijvenbode van de Sky Pilots.
Oranjefans bekijken de wedstrijd op het scherm.
Doorgewinterde Oranjefans brachten vlag en volkslied mee.
De gitarist van de Handsome Poets trekt van leer.
Gepetto and the Whales in actie op Sommeltjespop.
Uitzinnigheid in het Skuumkoppe Café.
Virtuoos gitaarwerk bij de Sky Pilots.
Op Sommeltjespop alvast een voorproefje van Sarasani Festival.
Singer songwriter Dotan speelde akoestisch.
Sommeltjespop, een feest voor  jong en oud.