Geen fietspad Eierlandsch Kanaal

Het ziet er naar uit dat er voorlopig geen fietspad langs het Eierlandsch Kanaal komt. Dat bleek woensdag bij de raadsvergadering.

Texels Belang diende een amendement in om de aanleg op het gemeentelijk investeringsplan voor 2015 te zetten, maar daar gingen de andere partijen niet in mee. Edo Kooiman (TB) bracht in herinnering dat het idee voor een fietspad langs het kanaal een paar jaar geleden geopperd is door de dorpscommissies van Oosterend en Eierland en dat het een goed voorstel is.

Wethouder Hennie Huisman (mobiliteit) hield eveneens de boot af. Zij wees erop dat het vier miljoen euro kost en vroeg zich af of de provincie Noord-Holland daar subsidie voor beschikbaar wil stellen uit de zogeheten BDU-gelden voor werk aan de weg. De gedachte is dat de provincie 90 procent van het beoogde fietspad zou betalen en de gemeente de resterende 10 procent.

Volgens Huisman is het verstandig om bij de provincie plannen in te dienen die het meest kansrijk zijn. Het fietspad aanmelden, zou volgens haar ook gevolgen kunnen hebben voor andere projecten waar geld voor nodig is. Uit de zogeheten knelpuntenanalyse die de gemeenteraad vorig jaar liet maken, kwamen diverse zaken op verkeersgebied naar voren die aandacht nodig hebben.

TB liet zich niet meteen overtuigen. Kooiman en Piet Standaart zeiden dat het ook geen kwaad kan een concreet plan achter de hand te hebben voor het geval er geld overblijft in het BDU-budget dat de provincie jaarlijks verdeelt.

Wethouder Huisman herinnerde aan het fietspadenplan uit 2001 en stelde dat dit en actualisatie daarvan meteen meegenomen kan worden in het mobiliteitsplan waar de gemeente al geruime tijd mee bezig is. Bedoeling is dat dat plan eind dit jaar gepresenteerd kan worden. De wethouder haalde ook meteen aan dat Texel niet bepaald achter loopt als het gaat om fietspaden. 'We zijn de enige plek in Nederland die vijf sterren voor de fietspaden gekregen hebben.' Die kwalificatie werd vorig jaar toegediend door Het Fietsplatform, beheerder van de website nederlandfietsland.nl.

Astrid van de Wetering liet weten dat D66 ook nog altijd een wens heeft op gebied van fietspaden. De partij pleitte in 2012 voor de aanleg van een nieuw stuk fietspad tussen de kruising Redoute/Pontweg en de Hoornderweg. Daarmee zou het destijds nieuwe fietspad langs de Redoute worden doorgetrokken tot Den Hoorn. De partij kreeg van het toenmalig college te horen dat daarmee echter voorbij zou worden gegaan aan andere verzoeken uit het fietspadenplan van 2001.