Veel mensen keken binnen rond bij SnelStart aan de Harkebuurt.
Veel mensen keken binnen rond bij SnelStart aan de Harkebuurt. Foto: Jeroen van Hattum

'Luxer dan je aan de buitenkant vermoedt'

Mooi, prachtig, ruim ingericht en luxer dan de buitenkant doet vermoeden. Enkele opmerkingen van bezoekers die zaterdag de open dag van SnelStart aan de Harkebuurt bij Oosterend bezochten.

Het softwarebedrijf zette de deuren open, zodat Texelaars de uitbreiding van het pand konden bekijken. SnelStart liet vorig jaar een nieuw gedeelte van twee keer vijfhonderd vierkante meter bouwen, waardoor de oppervlakte toenam naar circa drieduizend vierkante meter.

Tweede-Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) opende officieel de nieuwbouw. Samen met Wim Ploeg sr en zijn zonen Wim Ploeg jr, Hendrik-Jan Ploeg en Frits Ploeg ging Dijkgraaf omhoog in een hoogwerker om een spandoek van de gevel te halen. Daarmee werd een nieuw logo van SnelStart onthuld.

Het Kamerlid sprak waarderende woorden voor de inspanningen die aan de Harkebuurt zijn verricht om tot het huidige bedrijf te komen. Dijkgraaf zette kritische kanttekeningen bij de strijd die Ploeg met de overheid voerde om de uitbreiding planologisch voor elkaar te krijgen. Hij omschreef dat als bureaucratische rompslomp. Ter vergelijking vertelde het SGP-Kamerlid hoe hij aan de overkant zelf ooit een gemeente op zijn pad vond, nadat hij een vervallen huis had gekocht en de boel wilde opknappen. 'Om iets te laten vervallen heb je geen vergunning nodig, maar om het weer mooi te maken wel. Ik kon kiezen uit een kort proces van acht weken of een lang proces van 26 weken. Het duurde drie maanden voordat ik in het korte proces zat en zes maanden later had ik een vergunning, was ik €30.000,- armer en er was niets veranderd aan het oorspronkelijke plan. Dat zijn zaken waar een ondernemer tegenaan loopt.' De nieuwbouw werd getekend door Ingmar Veeger, Duin Bouwbedrijf was hoofdaannemer en IBS/Oele/Schoo zorgde voor het installatiewerk.

SnelStart zette ook meteen de 50.000ste klant in het zonnetje. Dat was Kees van Loon van een gelijknamig meubelbedrijf in Wormerveer. Hij haalde een paar weken geleden op advies van zijn accountact Raimond Groot, ook meegekomen naar Texel, een softwarepakket voor de boekhouding en administratie in huis. 'Ik heb er zelf nog niet mee gewerkt, maar ik kreeg het advies hiermee aan de slag te gaan. Het scheelt een hoop dubbel werk.'

Bezoekers toonden zich onder de indruk van het pand. 'Pet je af voor wat ze hier tot stand hebben gebracht', aldus Kees Boeijen. 'Ik was nog niet binnen geweest, maar vanuit het werk hebben we hier met de nieuwbouw te maken gehad.' Elly en Thea Huisman waren eveneens lovend na een rondleiding door het pand. 'Normaal kom je hier niet, dus het is goed om het eens te zien', aldus Thea Huisman. 'Je ziet dat ergonomisch de zaken ook goed zijn ingericht voor de medewerkers.' Volgens Elly Huisman zag het er binnen 'veel luxer uit dan je aan de buitenkant zou vermoeden.' Hans de Boer en Annie Zijm waren eveneens aanwezig om te zien hoe het geworden is. 'Ik heb vroeger met SnelStart gewerkt', aldus Zijm. 'Ik werk nu bij een groot bedrijf met een ander programma dat meer mogelijkheden heeft, maar voor een kleiner bedrijf is SnelStart ideaal om mee te werken.' Het viel haar op dat geen enkele computer aanstond.Was bewust, liet Wim Ploeg jr weten. 'Dat hebben we gedaan in verband met de beveiliging.' Het was de derde keer dat SnelStart een open dag hield.