Deelnemers aan de Texel Triatlon gaan bij het surfstrandje aan boord van de TX20 Orion.
Deelnemers aan de Texel Triatlon gaan bij het surfstrandje aan boord van de TX20 Orion. Foto: Benno Dros

Weer stelt triatleten op de proef

Emiel van Tongerlo uit Anna Paulowna heeft zaterdag de kwart afstand van de Texel Triatlon gewonnen. Nicole Voet uit Renkum was het snelste bij de dames. Natascha van der Vis prolongeerde haar titel op de achtste afstand, bij de heren won Martin Breedijk.

De deelnemers aan de dertigste Texel Triatlon werden vanaf het surfstrandje met de TX20 Orion het water op gevaren, waarna ze ter hoogte van gemaal Dijkmanshuizen de zee in gingen. Een unieke start, die dit keer overigens gepaard ging met een flinke regenbui. De weersomstandigheden waren de triatleten aanvankelijk niet gunstig gezind. De stevige zuidwestenwind was behoorlijk van invloed op de prestaties tijdens fiets- en looponderdeel. Echt Texelse omstandigheden dus, waarbij de lucht in de loop van de middag brak en zelfs de zon tevoorschijn kwam. Er stond een flinke golfslag, met als voordeel dat de triatleten bij het zwemmen wind en golven in de rug hadden en ook de stroming een handje hielp. Ondanks de wat mindere omstandigheden was er een goede publieke belangstelling en heerste er een gemoedelijke sfeer rond de start en finish locatie. De triatlon was al geruime tijd van te voren volgeboekt, maar afzeggingen zorgden er voor dat menigeen op de wachtlijst alsnog een startnummer kreeg toegewezen. Voor menig triatleet was het de eerste kennismaking met het eiland en de omstandigheden.

De kwart triatlon, met start en finish bij Dijkmanshuizen, bestond uit 1000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Daarnaast was er de achtste triatlon. Van Tongerloo was met een eindtijd van 1.57.49 uur binnen de twee uur terug. Voet deed 2.08.08 over de wedstrijd. Het trio Adriaan Verkaart, Casper Hermans en Ruben Verkaart was het snelst bij de estafetteteams.

Natascha van der Vis uit Oudeschild won met een eindtijd van 1.09.38 uur de achtste triatlon. Bij de mannen was Martin Breedijk (0.59.06 uur) uit Amsterdam de snelste. Breedijk kreeg als waarnemer van de Nederlandse Triatlon Bond (NTB) vooraf al de status van prominent toebedeeld. De 14-jarige Sophie Graaf uit Den Burg was de jongste deelnemer en deed bij de eenachtste triatlon 1.27.17 uur over de 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Zij werd daarvoor beloond met de Rob Teisman Trofee.

Het organisatiecomité van Wielervereniging Texel had ervoor gekozen de jury dit jaar in eigen hand te nemen, waarvoor enige maanden geleden enkele vrijwilligers werden opgeleid door de NTB. De jurering evenals de rest van de organisatie verliep succesvol, mede dankzij de vele vrijwilligers die in touw waren.