Achter de schermen

Eerste indruk

Het zijn eigenlijk nog net de laatste dagen van de wittebroodsweken, maar met het zomerreces in aantocht kan het geen kwaad de nieuwe raad en het nieuwe college eens nader te bekijken. De verkiezingen zijn ruim drie maanden achter de rug en de inkt van het samenwerkingsakkoord tussen VVD, PvdA en Texel 2010 is inmiddels ook wel droog.

Een eerste indruk van mijzelf als volger van raads- en commissievergaderingen: het is weer redelijk rustig na de turbulente vergadering van 21 mei waarop het college werd geïnstalleerd en Texels Belang nog wat gramschap te vereffenen had. De turbulentie haalt meestal de krant, maar dat is meestal ook maar een deel van het geheel. Onderhuids is de ploeg uiteraard niet vrij van een spanninkje hier of daar, maar over het algemeen is de raad weer in rustiger vaarwater. Zeker na de versnippering in de vorige raadsperiode.

De negen nieuwe raadsleden lijken ook hun posities in te nemen. Bij mensen als Peter van Sijp (VVD) en Remko van de Belt (PvdA) merk je dat ze niet onbekend zijn met het politieke werk en vlot meedraaien. Dries Veltkamp (PvdA) is soms wat lastig te verstaan en dat is jammer, want hij heeft al meerdere keren zinnige dingen verwoord waar een ander nog niet over had nagedacht. Nick Ran (VVD) zit er nog net iets te kort in voor een eerste indruk.

Henk Jonker en Nico Erwich, de nieuwe mannen van Texel 2010, doen het ook niet verkeerd en draaien eveneens mee. Erwich onderscheidt zich inmiddels als een raadslid die herhaaldelijk probeert een kostenpost omlaag te krijgen.

Bij Texels Belang voert Piet Standaart de boventoon. Tijdens de installatieraad ging hij er vol in, maar hij heeft daarna toch ook wat gas teruggenomen. Edo Kooiman wekt soms de indruk als raadslid vanaf de zijlijn nog te willen sturen in zijn oude wethoudersportefeuille. Binnen dat geheel neemt Jan Aris Eelman vooralsnog een bescheiden positie in. Als volger hoop je dat dat anders wordt, want van hem heb je geregeld de indruk dat hij alles in huis heeft om zich tot een kundig en kritisch raadslid te ontwikkelen.

Dan hebben we nog het college. Wethouders Eric Hercules en Hennie Huisman hebben vier jaar ervaring en zitten stevig in het zadel. In vergelijking daarmee heeft Frank Kingma nog zijn tijd nodig als nieuwe wethouder zijn draai te vinden. Tijdens de afgelopen vergaderingen werd hij bijna elke keer gesouffleerd door zijn ambtenaren. Dat mag in de wittebroodsweken, maar Kingma doet zichzelf een plezier als hij na het zomerreces ook zonder continue bijval van zijn ambtenaren achter de collegetafel zit. Op zich relatief rustig weer dus in de raadzaal. Hopelijk weten ze dat nu ook een tijdje zo vol te houden.

Jeroen van Hattum