Bomen Bernhardlaan gefaseerd vervangen

Als het tot vervanging van bomen langs de Bernhardlaan in Den Burg komt, moet dat in fases gebeuren, zodat de straat zijn groene uitstraling behoudt.

Dat heeft de gemeenteraad op voorstel van D66 besloten. Om geld te hebben voor vervanging is het plan 'Beplanting herinrichting Bernhardlaan' op de investeringslijst voor 2015 gezet.

Het college had het plan op een lijst met lage prioriteiten gezet, maar daar was D66 het niet mee eens. Dan zou er volgens raadslid Astrid van de Wetering helemaal niets gebeuren in 2015, terwijl er ook bomen langs de Bernhardlaan staan die aan vervanging toe zijn. Vervanging in fases moet voorkomen dat de Bernhardlaan lange tijd een kale straat wordt met enkel kleine, jonge boompjes.

Wethouder Frank Kingma opperde de volgorde om eerst de straat aan te pakken en dan pas bomen te herplanten, maar daar dacht de raad anders over. Dries Veltkamp (PvdA) merkte op dat de bomen er al veertig jaar staan en dat de straat intussen al twee keer is heringericht. 'De bomen staan los van de straat.'

Er staan zo'n 75 bomen langs de weg (bij elkaar vierduizend vierkante meter beplanting) die aan vervanging toe zijn. Een tijdje geleden werden vanwege de boomveiligheid tien lijsterbessen weggehaald.