Toeristenbelasting omhoog naar €1,70

De toeristenbelasting stijgt in 2015 naar €1,70 per persoon met een maximum van zeven aaneengesloten nachten. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten.

Het nieuwe tarief geldt voor 2015 en 2016. De toeristenbelasting bedraagt dit jaar nog €1,60 per persoon met een maximum van zeven nachten. Van de verhoging is €0,05 bestemd om de renovatie van zwembad Molenkoog in Den Burg te kunnen betalen. De renovatie start in het najaar en kost naar verwachting ruim twee miljoen euro.

Daarnaast wordt de toeristenbelasting in 2015 trendmatig verhoogd. Omdat er dan geen afgerond bedrag zou ontstaan, is de belasting conform een motie van de VVD uit 2012 opgetrokken naar een rond bedrag van €1,70. Aanvankelijk was sprake van een verhoging naar €1,75, maar dat voorstel heeft het college een tijdje geleden losgelaten.

De besluitvorming ging woensdag niet van harte. Texels Belang en Sterk Texel tilden er zwaar aan dat er geen overleg met de toeristische sector was geweest. TOP had eerder in een commissievergadering laten weten niet gelukkig te zijn met de verhoging. Het ondernemersplatform was ook niet gelukkig met de verhoging ten bate van Molenkoog.

Ben Zegeren (CDA) was verrast over de tegengestelde geluiden. In het voorstel van het college staat dat er draagvlak is bij de sector, terwijl in een commissievergadering anders werd aangegeven. Dat draagvlak slaat vooral op het gegeven dat het tarief voor meerdere jaren tegelijk wordt vastgesteld.

Jaap Vlaming (GroenLinks) merkte droogjes op dat verhoging van de toeristenbelasting binnen de toeristische sector nog nooit met enthousiasme is ontvangen. Astrid van de Wetering (D66) stelde dat ook niet eerst elke Texelaar wordt gepolst als er plannen zijn om de OZB te verhogen. 'Dit valt onder het budgetrecht van de gemeenteraad.'

Texels Belang kwam met een alternatief om de toeristenbelasting vooralsnog te handhaven op €1,60 voor 2015 en eerst in overleg te gaan met de sector. Dan zou het tarief in het najaar eventueel alsnog naar €1,70 opgetrokken kunnen worden. Dat idee kreeg alleen steun van Texels Belang. Een tweede alternatief om de toeristenbelasting onder voorbehoud vast te stellen op €1,70 kreeg evenmin steun, waarna de raad besloot het tarief definitief vast te stellen op €1,70.