'Kosten brandweer

in hand houden'

Burgemeester Francine Giskes moet ervoor zorgen dat de kosten van de regionalisering van de brandweer voor Texel in verhouding blijven staan tot de huidige begroting.

Die opdracht heeft de raad woensdagavond aan de burgemeester meegegeven. Binnen de veiligheidsregio, waar de regionale brandweer onder valt, wordt momenteel druk gewerkt aan de begroting voor de nieuwe regionale brandweer en de kosten dreigen nogal hoog uit te vallen. Een van de discussiepunten is welke verdeelsleutel wordt gehanteerd om de kosten over de negentien gemeenten in Noord-Holland Noord te spreiden.

Wat het kostenplaatje wordt, is moeilijk te zeggen. Tot nu toe stelde de raad circa €1,2 miljoen voor de brandweer beschikbaar (niet alle kosten meegerekend). Volgens de ene verdeelsleutel kunnen de kosten oplopen naar €1,5 miljoen, volgens een andere kan het negen ton worden. Bij een mengvorm van beide sleutels blijven de kosten voor Texel ongeveer gelijk.

Op 2 oktober neemt het algemeen bestuur van de veiligheidsregio (onder wie burgemeester Giskes) een besluit over de begroting. De raad besloot woensdag een zienswijze in te dienen bij de veiligheidsregio om de kosten in de hand te houden. Voor Texel pakt het gunstig uit als de veiligheidsregio kiest voor een mengvorm waarbij de kosten worden verdeeld op basis van het aantal inwoners en de hoeveelheid geld die de gemeenten uit het Gemeentefonds krijgen voor openbare orde en veiligheid. Als alleen het laatste maatgevend zou zijn (andere verdeelsleutel) pakt de begroting voor Texel ongelukkig uit. De raad stemde in om €450.000,- structureel te reserveren voor de regionale brandweer, maar stelde ook dat dat een maximum is.