OSG krijgt na vakantie nieuwe schooldirectie

De OSG in Den Burg start volgend schooljaar met een nieuwe directie. Chris van Meurs wordt rector, Bert Spuij wordt conrector en Gea Koops uit Oosterend gaat aan de slag als conrector.

Ingrid van Schie, het afgelopen schooljaar interim-rector, is volgend schooljaar weer teamleider. Conrector Annemarieke de Vries treedt ook terug en geeft volgend schooljaar weer les. Johan Bommerson, afgelopen schooljaar aangesteld als verandermanager en opsteller van de toekomstvisie voor de school, vertrekt. Hij is op de achtergrond wel beschikbaar voor eventueel advies aan de nieuwe directie.

Van Meurs, in Den Helder rector van Scholen aan Zee, gaat voor 0,67 fte aan de slag op de OSG. Dat betekent dat hij gemiddeld drie dagen per week op Texel is. Hij maakte maandag kennis met het personeel. Spuij komt eveneens bij Scholen aan Zee vandaan, hij is daar hoofd onderwijs ondersteunende dienst. Hij komt ook drie dagen per week naar de OSG.

Koops, in het verleden directeur van basisschool De Fontein in Den Burg en De Akker in Oosterend, gaat per 1 oktober fulltime aan de slag als nieuwe conrector op de OSG. Zij is momenteel vestigingsdirecteur van Het Lyceum in Alkmaar, onderdeel van het Petrus Canisius College. Dat is een scholengemeenschap met vijf vestigingen in Alkmaar, Heiloo en Bergen met in totaal bijna drieduizend leerlingen.

Leerlingen van drie VMBO krijgen volgend schooljaar als eersten te maken met veranderingen die voortkomen uit de toekomstvisie. Zij krijgen bij het intersectorale programma, dat vorig schooljaar startte, meer les via de computer. 'Dat gaan we strakker en vast omlijnd aanbieden', aldus Bommerson. Het intersectoraal programma houdt in dat leerlingen van het VMBO niet meer afzonderlijk worden opgeleid in metaal, handel, zorg en welzijn of consumptief, maar een brede vakinhoudelijke oriƫntatie krijgen en op het MBO een beroepskeuze maken. 'Het meer werken met de computer is een stap in het gepersonaliseerd onderwijs dat we voor de toekomst voor ogen hebben.' De keuken en het technieklokaal kunnen in dit model in gebruik blijven.

Bekeken wordt of leerlingen van het eerste en tweede jaar van het VMBO volgend schooljaar ook al meer met de laptop kunnen doen. De school onderzoekt of met huurkoopcontracten een serie laptops in huis kan worden gehaald. 'Verder is het aan de nieuwe directie om komend schooljaar verdere plannen voor het gepersonaliseerd leren uit te werken.'

De school heeft inmiddels ook een door de bonden en het schoolbestuur goedgekeurd sociaal plan om het personeelsbestand kleiner te laten worden, omdat het aantal leerlingen afneemt. Volgens Bommerson is het streven dat er in 2016 zes voltijdbanen voor docenten minder zijn en twee minder voor onderwijs ondersteunend personeel. 'Met de bonden is afgesproken dat mensen komend jaar vrijwillig kunnen vertrekken met onder meer omscholing of herscholing en eventueel een vertrekpremie. Het schooljaar daarop bestaat de mogelijkheid mensen boventallig te verklaren en dan wordt een jaar lang de tijd genomen iets nieuws of wat anders voor hen te vinden.'