Erik Willems van Reddingsbrigade Nederland beoordeelt een actie van de badmeesters.
Erik Willems van Reddingsbrigade Nederland beoordeelt een actie van de badmeesters. Foto: Gerard Timmerman

Hopen op weer zo'n mooie zomer

Buiten adem tikken de aanstormende badmeesters van het Utrechts Studentencorps af. Ze hebben er een paar honderd meter hardlopen door het mulle zand op zitten en daarna hetzelfde stuk terugzwemmen door de branding, en nogmaals hetzelfde stuk lopen.

Als badmeester dien je over een goede conditie te beschikken, Erik Willems van Reddingsbrigade Nederland controleert het uithoudingsvermogen aan de hand van zijn stopwatch. En knikt tevreden. Tijd voor de volgende oefening. De jongens duiken met hun rescueboard de golven in, zwemmen naar hun vrienden die verderop een drenkeling nabootsen en slepen het slachtoffer met behulp van het board naar de kant. Er wordt geoefend met de reddingwaterscooter en er staan andere acties op het programma. De vaardigheden zijn nodig, zodat de Utrechtse badmeesters de komende twee zomermaanden hun werk op de stranden van paal 9, 12, 15 en 17 naar behoren kunnen doen. De andere stranden worden bewaakt door de Texelse Reddingsbrigade. De Utrechters zijn hier met 24 man. Een deel eerstejaars, het andere deel voor het tweede jaar. Tom Kruize, tweedejaars, bekijkt vanuit de badmeesterspost op paal 15 hoe de eerstejaars in de branding hun oefeningen doen. 'Vorig jaar stonden wij daar, grappig om te zien hoe zij dat nu doen. Ik hoop dat we weer zo'n mooie zomer als vorig jaar krijgen. Dit is het examen, de komende weken geven wij hen praktijklessen.' Waarvoor komen ze zoal in actie? 'Vaak omdat er een kind kwijt is, dan gaan we zoeken. We waarschuwen mensen als ze te dicht bij de pier zwemmen of als ze te ver in zee gaan. We behandelen kwallenbeten, splinters, etc. En als het nodig is redden we mensen uit het water. We hebben een leuke hechte groep. De regel is dat we dit twee jaar doen, maar vorig jaar was er iemand die het zó leuk vond, dat hij er voor het vijfde jaar was.' Nu dus de beurt aan Kruize en zijn mede-studenten.

Menig oud-badmeesters kijkt met plezier op de Texelse tijd op het strand terug. Het Utrechts Studendencorps streek hier neer in 1950, sindsdien bivakkeerden hier in de zomer veel badmeesters. In de aanloop naar de Sportweek, herinnerde oud-hockeyer en lid van het NOC André Bolhuis nog aan zijn tijd als badmeester op Texel.