Kermisexploitanten toch naar Den Burg

De exploitanten van de kermissen in De Koog en Den Burg worden naar alle waarschijnlijkheid toch gehuisvest nabij de Burgemeester De Koninghal in Den Burg.

De raad krijgt morgenavond (woensdag) een nieuw voorstel van het college om het raadsbesluit van 18 juni te herzien. De raad besloot toen de kermisexploitanten te huisvesten op de Nikadel in De Koog, maar daar kwam daarna volgens wethouder Hennie Huisman van diverse kanten protest tegen.

Volgens Huisman zijn er ook nieuwe feiten die het rechtvaardigen het besluit van 18 juni opnieuw te bezien. Zo hoeft er volgens het college voor huisvesting op het parkeerterrein bij De Koninghal geen €15.000,- meer te worden uitgetrokken zoals aanvankelijk geraamd, maar is €4600,- toereikend. De €15.000,- kwam vooral voort uit aansluiting van het terrein op het riool, maar de kermisexploitanten hebben volgens Huisman aangegeven dat ze ook zelf voor een eigen rioleringssysteem kunnen zorgen, waarbij ze zelf het afvalwater opvangen.

Daarnaast zou voor de huisvesting aan de Nikadel voor €6675,- extra een aggregaat moeten worden gehuurd, omdat de stroomvoorziening daar anders niet toereikend zou zijn voor de exploitanten. 'En dan hebben we het nog niet over de gederfde inkomsten van het parkeren', aldus de wethouder. 'De huisvesting zou ongeveer eenderde van het parkeerterrein aan de Nikadel in beslag nemen.'

Huisman vroeg gisteravond tijdens de commissievergadering aan de politieke partijen toestemming om morgenavond in de raadsvergadering met een nieuw voorstel te komen. Dat is vandaag (dinsdag) aan de orde geweest in de wekelijkse vergadering van burgemeester en wethouders. De politieke partijen hadden geen bezwaar tegen het indienen van een nieuw voorstel. Morgenavond nemen ze er een besluit over.

Huisman voerde na 18 juni gesprekken met onder meer Bureau De Kermisgids, exploitant van beide kermissen, en de dorpscommissie en ondernemersvereniging van De Koog over de ontstane situatie. Het besluit om naar De Koog in plaats van Den Burg te gaan, kwam voort uit een amendement van Texel 2010, D66, VVD en GroenLinks. De partijen kwamen daarmee, nadat vanuit de ondernemersvereniging en de dorpscommissie in De Koog een pleidooi voor de Nikadel was gehouden.

Arjen van Diepen van de Jumbo en Bouke Weber van Hotel Greenside in De Koog kwamen daarna met een heel ander geluid over huisvesting op de Nikadel (zij waren er absoluut niet blij mee), maar een meerderheid in de raad koos op 18 juni voor de Nikadel. Het amendement van Texel 2010, DD6, VVD en GroenLinks haalde een meerderheid doordat het CDA er ook in meeging.

Normaliter stonden de kermisexploitanten op het parkeerterrein bij zwembad Calluna, maar dat kan dit jaar niet meer omdat er nieuwe huisjes worden gebouwd. De kermis in De Koog wordt dit jaar gehouden van woensdag 16 tot en met zondag 20 juli, gevolgd door de nieuwe kleine kermis in Den Burg van woensdag 23 juli tot en met zondag 27 juli.