De MS Deutschland, op de voorgrond windsurfer Joris van Essen van het Nederlandse beloftenteam.
De MS Deutschland, op de voorgrond windsurfer Joris van Essen van het Nederlandse beloftenteam. Foto: Ed Witte

'Love Boat' op Rede van Texel

Het cruiseschip MS Deutschland dat zaterdag voor anker ging op de Rede van Texel vormde een bijzonder decor voor passerende windsurfers en catamaranzeilers. Het is het tweede grote cruiseschip dat Texel dit jaar aandoet.

Het betreft een beroemd cruiseschip. Aan boord van de in art deco stijl gedecoreerde Deutschland is de Duitse televisieserie 'Das Traumschiff' opgenomen, gebaseerd op de Amerikaanse serie Love Boat. Voor de komst van de mammoet hadden de organisatie van de Ronde om Texel en de gemeente zaken met elkaar afgestemd, zodat zowel de Ronde gewoon doorgang kon vinden en ook het cruiseschip kon afmeren. De 330 passagiers werden met tenders naar Oudeschild gebracht om Texel te verkennen. Texel wordt de laatste tijd vaker aangedaan door grote cruiseschepen. Wellicht komt het door de status van Werelderfgoed Waddenzee, dat de belangstelling van bepaalde toeristen opwekt. Zo kan de rest van de wereld ook zien hoe mooi Texel en de Waddenzee zijn.'

MS Deutschland telt 175 meter, heeft zeven passagiersdekken en kan 513 passagiers vervoeren en 260 bemanningsleden. Zoals de passagiers graag Texel van dichtbij wilden bekijken, trok het schip vanaf de wal veel bekijks. Er werden volop foto's van gemaakt.