'Behoud koppeling toeristenbelasting'

Behoud een koppeling tussen STIFT en de toeristenbelasting. Stel niet jaarlijks een vast bedrag beschikbaar aan het toeristisch investeringsfonds. Dat advies gaf Michel Gregoire donderdagavond namens TOP aan de politieke partijen.

De partijen bespraken in commissieverand de evaluatie van vijf jaar toeristisch investeringsfonds. Het college wil door met STIFT, maar dan wel met een paar wijzigingen en één daarvan is dat STIFT voortaan een vast bedrag van €375.000,- per jaar krijgt. Nu is contractueel vastgelegd dat STIFT €0,1877 per overnachting van de toeristenbelasting krijgt.

Volgens Gregoire is binnen de toeristische sector onbegrip over de voorgenomen koerswijziging. De koppeling van STIFT aan de toeristenbelasting was in 2008 een belangrijke voorwaarde om de toeristenbelasting te laten stijgen van €0,85 per persoon per nacht naar destijds €1,50 per persoon met toen nog een maximum van vijf aaneengesloten nachten. Inmiddels bedraagt de toeristenbelasting €1,60 met een maximum van zeven nachten en naar verwachting gaat het tarief in 2015 omhoog naar €1,75.

Gregoire pleitte ervoor dat er meer dan €375.000,- naar STIFT gaat, mede omdat elke investering van STIFT in het eiland de afgelopen jaren tot extra investeringen leidde. TOP wil zelf ook graag meer in de melk te brokkelen hebben bij STIFT.

Dat laatste leidde tot vraagtekens bij PvdA en D66. Volgens hen mag de onafhankelijke positie van STIFT niet worden aangetast. Remko van de Belt (PvdA) merkte op dat TOP geen €375.000,- in STIFT steekt zoals het college wel wil doen. 'Er wonen op het eiland ook meer mensen dan alleen ondernemers.'

Wethouder Hennie Huisman herinnerde aan de historie. Bedoeling was dat TVL (opgegaan in TOP) al een rol zou krijgen in de toekenning van subsidies door voor pakketten te kiezen, maar dat is nooit doorgegaan. Volgens de wethouder is het de bedoeling dat STIFT onafhankelijk blijft, maar het fonds kan met een beleidsplan en prestatie-afspraken wel een richting worden meegegaan. TOP kan dan input leveren.

Texel 2010 en VVD konden zich volledig vinden in de aanbevelingen van het college en Sterk Texel bijna. De partij had alleen moeite met het voorgestelde vaste bedrag van €375.000,-. Het CDA moest zich nog beraden en Texels Belang had het toeristisch investeringsfonds nog niet besproken, omdat er nog geen bijeenkomst met de steunfractie was geweest.