Uitwisseling Texelse kunstenaars

kunstenaars van de Canadese Magdalena-eilanden naar Texel en andersom, het kan zo maar gaan gebeuren. Stichting Creatief Texel heeft namelijk het plan opgevat een uitwisselingsproject op te starten. Wel staat het plan nog in de kinderschoenen.

Het eiland dat in de provincie Quebec midden in de golf van Saint Lawrence ligt heeft veel kunstenaars en is erg in trek bij kunstliefhebbers. Het hele jaar door zijn er verschillende tentoonstellingen en artistieke evenementen. Het plan voor deze kunstuitwisseling is ontstaan in samenwerking met Eveline Ross, een 33 jarige Canadese vrouw die afkomstig is van deze eilanden en tot/met zomer 2015 op Texel woont. Volgens de stichting zijn er twee scenario's mogelijk. In het eerste geval komen kunstenaars van de Madalena-eilanden in juni 2015 twee weken naar Texel, waarbij dit gekoppeld wordt aan de Lange Kunstmaand Texel. Hierbij ontdekken ze Texel en de bezoeken ze ateliers, galeries, workshops insperendere plekken etc. Het bezoek eindigt met het creëren en een collectieve expositie met verkoop. In augustus of september van dit jaar is het de bedoeling dat de Texelse kunstenaars naar Canada gaan voor hetzelfde programma. In het tweede scenario nemen kunstenaars deel aan elkaars evenementen. Op de Magdalena-EIlanden is dit bijvoorbeeld het symposium de peinture figurative de l'Étang-du-Nord (voor figuratieve schilders) dat plaatsvindt van eind juli tot begin augustus. Hierbij gaat het om creaties van tien kunstenaars van grote faam uit verschillende
regio's van Quebec. Elke ochtend verplaatsen de kunstenaars zich naar verschillende plekken, geleid door hun inspiratie. Het evenement wordt besloten door een expositie.

Op Texel kan gedacht worden aan evenementen als de Lange maand Juni of Dichter bij Zee. De stichting nodigt kunstenaars uit zich te melden en daarbij aan te geven wat voor voorkeur ze hebben. Dit kan via 06 38749013 of info@creatief-texel.nl. Toch is doorgang van het project nog allerminst zeker. De financiering is namelijk nog niet rond. Sterker nog, het is onduidelijk wat de kosten zullen zijn. 'In elk geval moet er subsidie komen voor de vliegtickets van de kunstenaars om over te kunnen komen. Verblijf is op basis van uitwisseling. Er zijn eventuele tegemoetkomingen mogelijk voor kosten als materialen en vergoedingen voor onderhoud', meldt de stichting in het officiële persbericht. Indien er belangstelling bestaat vanuit Texelse kunstenaars –wie en welk scenario heeft voorkeur- start stichting Creatief Texel met de zoektocht naar geld.' Kunstenaars die deel willen nemen, moeten geen hekel aan reizen hebben. In het meest gunstige scenario is het twaalf uur reizen vanaf Schiphol.