Sherry Dyanne speelde zaterdagavond in Klif 12.
Sherry Dyanne speelde zaterdagavond in Klif 12. Foto: Edwin Boering

Geslaagd jazzfestival

Den Hoorn stond afgelopen weekend in het teken van JAZZ on the WAVES. In het Hoornder kerkje, het Drijverhuus, Klif 12 en Klif23 waren diverse optredens. Bezoekers genoten van de verschillende vormen van jazz.

Het festival ging vrijdag van start met een virtuoos solo-optreden van Michiel Borstlap in het drukbezochte kerkje van Den Hoorn. De prachtige akoestiek zorgde voor een sfeervol concert van ruim een uur voor een enthousiast publiek.

Later op de avond zorgde Lucas van Merwijk met zijn band Music Machine voor een meeslepende muziekmix van jazz met Cubaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden. Naast het drumwerk van Van Merwijk viel vooral de de inbreng van de Cubaanse pianist Ramon Valle op.

Zaterdag konden bezoekers genieten van meerdere optredens op vier podia. In restaurant Klif23 liet Boom Petit horen hoe fris en toegankelijk de hedendaagse jazzmuziek kan zijn. Het jonge kwartet excelleerde in enthousiast samenspel. Tegelijkertijd veroverde zangeres Sherry Dyanne met haar soepele en hartverwarmende stem het publiek in theater-restaurant Klif 12. Tot tweemaal toe kreeg zij een staande ovatie. In het Drijverhuus liet Lucas van Merwijk nogmaals van zich horen. Samen met zijn dochter Gianna Tam toonde hij de mogelijkheden van drums en percussie in een uitdagende en opzwepende ritmisch geheel.

Later op de avond trok iedereen naar het kerkje van Den Hoorn, waar trompettist Eric Vloeimans en accordeonist Tuur Florizone hun opwachting maakten. Opnieuw speelde de akoestiek van het kerkje een belangrijke rol; de ijle klanken van Vloeimans kwamen er tot hun recht en Florizone bespeelde zijn instrument met passie waardoor hij volgens de organisatie geluiden uit zijn accordeon wist te persen die prachtig harmonieerden met het spel van Vloeimans. Het publiek, ruimschoots aanwezig, genoot ervan. Ook hier een staande ovatie voor de muzikanten.

De tweede dag van het festival werd afgesloten in een vol Klif 12 met een optreden van de band Koffie. Met Afrikaanse en Latijns-Amerikaase ritmes liet de band het publiek dansen en swingen. Na een uurtje dansen op de jazzgrooves van DJ Maestro aan het begin van de nacht, sloot accordeonist Tuur Florizone voor een klein gezelschap de tweede festivaldag af met een intiem miniconcert. De gratis optredens van Tone Art Trio en Oliver Alexander op de afsluitende zondagmiddag vielen enigszins in het niet omdat het publiek het dit keer liet afweten. Het was de derde keer dat JAZZ on the WAVES in Den Hoorn werd gehouden.


Werelderfgoed

De Waddenzee staat sinds kort volledig als Werelderfgoed te boek. Het Deense deel van de Waddenzee heeft het predikaat nu ook gekregen van de UNESCO. Denemarken onttrok zich in 2009 aan de toekenning, omdat er in eigen land andere zaken speelden die meer aandacht nodig hadden. Het land was ook nog niet klaar met de wetgeving en inspraakprocedures. Daardoor werden destijds alleen het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee tot erfgoed uitgeroepen. Met Denemarken erbij is de Waddenzee volgens Ecomare slechts één van de drie grensoverschrijdende natuurlijke werelderfgoederen ter wereld. Het Deense deel werd uitgeroepen tot erfgoed op een conferentie in Qatar. Het internationaal secretariaat van de Waddenzee toonde zich zeer tevreden. 'Een gebied moet echt uniek zijn in de wereld en veel bijzondere natuur herbergen. De bescherming moet ook tot in de puntjes geregeld zijn.'