Extra kosten regionale brandweer

De regionalisering van de brandweer in Noord-Holland Noord kan voor Texel tot extra kosten leiden.

Die boodschap had Steven van de Looij, regionaal commandant van de brandweer, donderdag voor de politieke partijen tijdens de commissievergadering. De brandweer viel onder de gemeente, maar per 1 januari 2015 gaan alle korpsen in de regio definitief over naar de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Wat het nieuwe kostenplaatje wordt voor de gemeente, is afhankelijk van de financiële verdeelsleutel die het bestuur van de veiligheidsregio (de burgemeesters van de regio) kiest. Bij de ene komt Texel er financieel goed vanaf, bij de ander is Texel in het nadeel.

Bij de voor Texel voordelige verdeelsleutel worden de kosten verdeeld aan de hand van het inwoneraantal per gemeente. Bij de andere verdeelsleutel wordt gekeken naar het Gemeentefonds en de hoeveelheid geld die een gemeente krijgt voor openbare orde en veiligheid. In dat geval moet Texel meer meebetalen aan de regionale brandweer. Er is ook nog een tussenvariant waarbij een mix van beide verdeelsleutels is gemaakt.

De politieke partijen werden op de hoogte gebracht, zodat de gemeenteraad nog bijtijds een zienswijze kan indienen bij het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. Dat neemt naar verwachting in oktober besluiten over de begroting en kiest dan ook een verdeelsleutel.

De commissieleden reageerden weinig verheugd dat de gemeente mogelijk extra moet betalen. Zoals het er nu naar uitziet, heeft de veiligheidsregio in 2015 een totaal kostenplaatje van €64,6 miljoen en een inkomstenplaatje van €20,1 miljoen. Er wordt €3,3 miljoen bezuinigd, waardoor de 19 gemeenten in Noord-Holland Noord gezamenlijk €41,3 miljoen beschikbaar moeten stellen. Tijdens de vergadering werd berekend dat het voor de meeste gemeenten in Noord-Holland Noord het voordeligst is wanneer de verdeelsleutel op basis van het Gemeentefonds wordt gehanteerd.

Van de Looij kaartte ook de wettelijke opkomsttijden van de brandweer aan. In 2012 voldeed de brandweer overdag in 17,5 procent van de gevallen aan de normen en in nacht voor 9,9 procent en dat moet van de regio omhoog. Volgens de regionale commandant is het percentage inmiddels opgetrokken naar 36 procent. Vanaf 2015 moet het 74,9 procent overdag en 63,6 procent in de nacht zijn. Minister Opstelten van Veiligheid hanteert strenge normen, waarvan in de praktijk al meermalen te horen is geweest dat ze te streng zijn. De raad stelde recent al drie ton beschikbaar voor een nieuw voertuig in De Koog dat moet helpen om het aantal uitrukken dat voldoet aan de wettelijke normen te verhogen.