Bridgers spelen hun spel, hier in de tuin van Jan en Gerda Bloem.
Bridgers spelen hun spel, hier in de tuin van Jan en Gerda Bloem. Foto: Gerard Timmerman

Bridgedrive in de tuin

Het idee dat bridge een binnensport is, werd zaterdag ontkracht. Bridgeclub 'Alert' hield 's middags voor de zesde keer in Oosterend een tuinenbridgedrive. De kaarters genoten van het fraaie weer, speelden hun kaartspel en bewonderden de tuinen.

Vijf tuineigenaren die lid zijn van Alert hadden hiervoor hun tuinen beschikbaar gesteld: Janneke en Fup Boon, Harry en Corry van de Wetering, Elzelien en Jaap Schenk, Riet en Jan van der Vis, Gerda en Jan Bloem. Op het terras van Het Cafeetje was een zesde bridgelocatie ingericht.

Voorzitter Jan Bloem van Alert mocht bij de briefing in dorpshuis De Bijenkorf maar liefst 72 deelnemers verwelkomen; een record aantal. Onder de deelnemers niet alleen Strender en andere Texelse bridgers, maar ook een aantal graag geziene overkantse gasten. De weergoden waren de tuinbridgers goed gezind. De 'overkantse' onweersbuien bleven Texel gelukkig bespaard.

Om 14.00 uur ging de drive van start. Na één ronde van vier spellen verkasten de deelnemers naar een volgende tuin voor de volgende ronde. Met behulp van 'loopbriefjes' met gegevens over tijd, in welke tuin gespeeld moest worden met adres en welke spellen liep de drive gesmeerd. Wedstrijdleider Peter Witte had weer voor een feilloos speelschema gezorgd. Door de verplaatsingen van tuin naar tuin leerden de deelnemers Oosterend behoorlijk kennen. De 36 paren waren verdeeld over drie lijnen. In deze lijnen werden dezelfde spellen gespeeld; in bridgejargon 'topintegraal'.

Afgetekende winnaars in de rode lijn werd het paar Hennie Elzinga / Margaret Elzinga met 64,17 procent. Op de tweede plaats eindigde het paar Nel Brans / Renske van Ijsseldijk met 59,17 procent en op de derde plaats Akkie van der Kerkhof / Peter Ruigrok met 54,17 procent. In de groene lijn lagen de scores bij de top 3 dicht bij elkaar. Winnaar werd het paar Martha de Graaf / Riny Wielinga met 58,68 procent. Op de tweede plaats eindigden ex aequo Harry van de Wetering / Corry van de Heuvel en Marijke Mulder / Jean Vaillant met 57,99 procent en Riet van der Vis en Gerda Bloem eisten de derde plaats op met 57,64 procent. In de gele lijn greep het paar Rosa Harbers / Erik-Jan Geus de winst met 63,02 procent, op de voet gevolgd door het paar Carla Bakker / Jopie van der Meer met 61,98 procent. De derde plaats was voor het paar Roely Aukema / Ulla Tilstra met 57,81 procent.

Het gezamenlijke klassement van de drie lijnen (topintegraal) werd een prooi voor het paar Nel Brans / Renske van Ijsseldijk met 67,40 procent met op de tweede plaats Carla Bakker / Jopie van der Meer met 61,40 procent. Rosa Harbers / Erik-Jan Geus behaalden met 60,05 procent de derde plaats.

Het organisatiecomité onder leiding van organisatievoorzitter Piet Bakelaar kan terugkijken op een vlekkeloos verloop van het evenement. In het voorjaar 2015 zal de datum voor de zevende Oosterender tuinendrive bekendgemaakt worden.

De volledige uitslag met alle resultaten van de zes ronden en een fotoreportage zijn te vinden op de website van 'Alert': www.nbbcubsites.nl/club/4043