Adriaan Krabbendam draagt een gedicht (anagram) voor van knipsels uit de Texelse Courant.
Adriaan Krabbendam draagt een gedicht (anagram) voor van knipsels uit de Texelse Courant. Foto: Gerard Timmerman

Verknipte gedichten

Adriaan Krabbendam, van beroep literatuurvertaler en in zijn vrije tijd dichter, leest de Texelse Courant op een bijzondere manier. Je kunt hem een koppensneller noemen. Voor kunstproject 'Dichter bij Zee' knipte hij ze uit en maakte er gedichten van.

Voor 'Dichter bij zee' richtten dichters en kunstenaars op het slag tussen strandpaviljoen Paal 9 en het strand strandhuisjes in met dichtkunst. Krabbendam, woonachtig in de Prins Hendrikpolder, deed dat op geheel eigen wijze. Conform de gedachte van de 'Lange juni', waarin alle kunst- en cultuurprojecten in juni met elkaar zijn verbonden, knipte hij uit de Texelse Couranten van de maand juni de koppen en maakte er anagrammen van. Dat idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Al heel lang verzamelt hij krantenknipsels, waarmee hij gedichten schrijft. Het resulteerde onder meer in een dichtbundel, waarin zijn ingeplakte schrijfsels een soort mozaïek van krantenknipsels vormen. Dit keer ging hij aan de slag voor 'Dichter bij Zee' waarin hij de wanden van zijn strandhuisje in de loop van de maand juni volplakte met gedichten die hij samenstelde uit de verschillende Texelse Couranten. De ene krant leverde meer op dan de andere. 'Vrijdag stond er niet veel in', mopperde hij quasi serieus over de inhoud van de koppen. Zaterdagmiddag, bij de afsluiting van 'Dichter bij Zee', droeg hij voor uit zijn werk. Eén van de gedichten heette 'See Claxon Utter', een anagram van de kop van de Texelse Courant. Met dichtregels als 'Slenten op blote roeien', 'Het zit in gesprek, vogels slechte tijden', 'eiland stoned' en andere (verknipte) volzinnen. Het vinden van enige samenhang mag dan een uitdaging zijn, de wijze waarop de dichter voordroeg uit zijn werk maakte zijn bijdrage tot een bijzondere en originele afsluiting van het kunstproject. De strandhuisjes trokken volgens strandexploitant René Jager flink belangstelling. Zelfs vroeg in de morgen stonden nieuwsgierigen al voor het strandpaviljoen, met het verzoek of huisjes konden worden geopend.


Texel op televisie

NOS radio en televisie hebben hier opnamen gemaakt over de veranderende energiewereld. Steeds meer Texelaars wekken zelf hun energie op. De verslaggevers hebben Bouke Weber en Frank Gorter geïnterviewd. Zij wekken beiden energie op en doen mee aan het project van TexelEnergie met de slimme display, waardoor zij inzicht hebben in hun eigen verbruik en opwek van energie. Bij TexelEnergie heeft Job Stierman (interim directeur) uitleg gegeven over hoe de toekomst van de energiemarkt er uit gaat zien. De uitzending op tv is naar verwachting dinsdagavond in het 20.00 uur Journaal.