Wethouder van Sport Hennie Huisman geeft het verlossende woord.
Wethouder van Sport Hennie Huisman geeft het verlossende woord. Foto: Gerard Timmerman

Gedroomde Ronde om Texel eindelijk weer werkelijkheid

Met zon, wind, bijna 300 boten en volop spanning is de 37e editie van de Ronde om Texel in alle opzichten geslaagd. Dit keer weer gewoon op zaterdag gehouden, met dusdanig goed weer dat alle boten het water op konden en volop werd genoten. Met zo'n Ronde kan het evenement er weer jaren tegenaan, luidde de conclusie.

Na het afgelaste rondje van 2010 en de verschoven edities van 2012 en 2013 zaten organisatie, deelnemers en ieder ander die het rondje een warm hart toedraagt te snakken naar een rondje dat 'gewoon' op zaterdag kon worden gehouden, met zon en gunstige wind. 'Zou het nou toch nog mis gaan?', dacht menigeen toen de lucht van vrijdag op zaterdag trilde van het onweer. Maar zaterdagmorgen was de hemel opengetrokken en gaf wethouder Huisman in alle vroegte het verlossende woord: 'Het Rondje gaat door.' Een mededeling die met gejuich werd ontvangen. 'Mooi weer', zei weervrouw Margot Ribberink, die wees op de wolken boven zee. 'Ik denk dat er geen buien uit komen.' Ze kreeg gelijk, wel volop zon en wind, zelfs zodanig dat zeilers met afnemende zuidwestelijke wind van 12 tot 8 knopen over 'perfecte' omstandigheden spraken. In totaal deden er 283 boten mee met bijna 600 zeilers. Onder hen zo'n 35 surfers, die voor het eerst in tien jaar in wedstrijdverband weer een rondje om het eiland mochten surfen. Onder hen een topper als Casper Bouman en Dennis Littel en een groepje Texelaars, onder wie Adriaan van Rijsselberghe, Peter en Bas Mulder, Lars van Straten en Jacob Kooij. Peter Mulder: 'Ik surf al een jaar vijf, zes met Adriaan. Het rondje heb ik nog nooit gevaren. Ik denk dat het best zwaar wordt. Ik heb gekozen voor een zeil van 8,6 vierkante meter, maar misschien is dat wel aan de kleine kant.' Verderop het strand prepareerden Anna van der Duim (18) en routinier Dirk Pool hun catamaran. Anna leerde het zeilen als kind in een Optimist, zo'n zelfde bootje als waarin kinderen verder op het strand kennis maakten met de eerste beginselen van de zeilsport. Drie jaar geleden pikte ze aan bij het plan van de Cocksdorper Kustzeilvereniging om de jeugd onder leiding van Dirk Pool het catamaranzeilen te stimuleren onder de jeugd.

De start van de catamaranzeilers leverde mooie beelden op, de surfers die nog vijf minuten moesten wachten stonden te trappelen van ongeduld. 'Zo gaan niet zo snel, die moeten we kunnen we pakken', zei surfer Casper Bouman. Toch liepen snelheden hoog op. Peter Vink en Mischa de Munck schoten met hun 'vliegende Hollander' uit de startblokken. Zij, en enkele andere teams, hadden hun Nacra 20 met 'draagvleugeltechniek' zodanig verbouwd dat deze met weinig wind uit het water komt en ging 'vliegen' op zijn zwaarden en roeren. Een techniek die al vele jaren wordt toegepast in de beroepsscheepvaart, vooral bij veerboten. Ze bereikten als eerste de vuurtoren, maar toen ze in de ondiepte bij de vlakte van kerken hun zwaarden omhooghaalden, werden ze ingehaald. Op de Waddenzee ontspon zich een spannende strijd met opponenten, maar toen ze op de Noordzee halve wind konden zeilen en de snelheid opliep tot circa 25 knopen, bouwden ze hun voorsprong uit en schoten na circa 2.30 uur als eerste door de finish. Wel ruim twintig minuten onder het Ronde-record. Geen overall-winnaar, na berekening van het zogenaamde 'Texel Rating' handicapsysteem werden dat Thijs Visser en Nicole van der Velden. Zij kwamen als zesde over de finish met hun Nacra 17, een van de relatief 'kleinere' cats. Nicole: 'Het mooiste stuk van de Ronde was echt bij Oudeschild, daar werd zo hard gejuicht door vrienden en familie langs de kant, dat geeft je echt een zetje!'

Bij de windsurfers stapte Dennis Littel als eerst (2.50 uur) bij paal 17 aan land en won daarmee tevens het Nederlands kampioenschap Marathon Surfen. 'Om na tien jaar eindelijk weer eens het rondje te mogen doen en ook nog te winnen, dat is fantastisch. Honderd kilometer is echt wel afzien. Bij de vuurtoren schoot de kramp al in mijn kuit. Dat was even op m'n tanden bijten. Ik heb het gered en gewonnen. Dit soort wedstrijden als de Ronde om Texel, daar gaat het eigenlijk om. Hier komen de meeste verhalen van terug door de jaren heen.' De verrichtingen van de zeilers werden vanaf de kant gevolgd door duizenden toeschouwers, luisteraars van Radio Texel (voor het eerst met de studio in de tent) werden van minuut tot minuut op de hoogte gehouden door de negen verslaggevers. De volledige uitslagen staan op www.roundtexel.com.

Honderden boten aan de start van de Ronde om Texel.
Anna van der Duim en Dirk Pool slepen hun catamaran naar de vloedlijn.
Windsurfer Peter Mulder test op het strand zijn zeil.
Collegialiteit onder zeilers. Hier helpen Robbert de Jong en Willem Houwing
Niet iedereen slaagde er in vloeiend door de branding te komen.
De start vormde als vanouds een kleurig beeld.
Windsurfers zetten na de start de achtervolging in op de catamarans.
Dankzij de draagvleugeltechniek 'vliegen' de catamarans over het water.
De dijk bij Oudeschild als tribune voor de toeschouwers van het rondje.
Pieter de Vries van Radio Texel interviewt 'first-finishers' Vink en De Munck
Dennis Littel, de snelste windsurfer, stapt bij paal 17 aan land.