Arnold Leijstra en Jacco Kager in de bakkerij van Timmer in Oudeschild.
Arnold Leijstra en Jacco Kager in de bakkerij van Timmer in Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

Met boerencake op bezoek bij Van Gaal

De een legt zich toe op het maken van brood, de ander op het maken van banket. Beiden begonnen tegelijk bij Bakker Timmer en vandaag vieren Jacco Kager en Arnold Leijstra dat ze vijfentwintig jaar bij de bakkerij werken.

De twee waren er vroeg bij: al op 16-jarige leeftijd kwamen ze in dienst bij Timmer. Kager en Leijstra hadden er beiden vakantiebaantjes en het vak sprak ze aan. Via het leerlingwezen volgden ze één dag in de week opleidingen brood en banket in Heerhugowaard en de rest van de week werkten ze in de bakkerij om zich het vak eigen te maken.

Terugblikkend was het een tijd waarin nog veel met de hand werd gedaan, de nachten soms kort waren en een tijd waarin ze de ruimte pakten om zich te ontwikkelen. 'Dan waren we na het werk in de bakkerij bezig nieuwe dingen te maken en te proberen', aldus Kager. Dat leidde in 1993 tot een derde prijs bij een wedstrijd van het leerlingenwezen waaraan circa vijftig bakkers in opleiding meededen. Leijstra en Kager wonnen de prijs met een gerezen tulband en een sinaasappelbavaroistaart.

Bij de ene prijs zou het niet blijven: in 2006 en 2007 werden boerencakes van Leijstra en collega Frans Kuipers bij wedstrijden van de Echte Bakker uitgeroepen tot de lekkerste cake van Noord-Holland. Kager won tegelijkertijd in 2006 een Innovatieprijs voor het Pikantje, een zelfbedacht gekruid broodje met shoarmavlees dat lange tijd in de winkels van Timmer in Den Burg en De Koog is verkocht.

De twee praten met plezier over het vak. Het vroege opstaan was niet altijd even makkelijk, maar daarin is ritme gevonden. Kager, die zich bezighoudt met het brood, is al sinds jaar en dag tweede man op de bakkerij, waardoor hij vast om 3.00 uur begint. Leijstra, gespecialiseerd in het banket, werkt vooral overdag. In de beginjaren ging het er soms anders aan toe: dan gingen ze van het stappen soms rechtstreeks door naar de bakkerij. Leuk om op terug te kijken, maar op het moment zelf was het doorbijten om de nacht en ochtend door te komen. Bijzonder was het ook om op zaterdagochtend met de collega's nog even naar Bruintje Beer in Den Burg te gaan. Aan de ene kant zaten mensen die net wakker waren aan de koffie, aan de andere kant waren er de bakkers die er net een hele werkdag op hadden zitten.

Leijstra en Kager begonnen in de voormalige bakkerij aan de Hogerstraat in Den Burg. Collega's in die tijd waren John Zuidam, Frans Kuipers, Ronald Kramer, Peter Kreeft, Jitze de Vries sr, Jaap Westdorp, Ton Dorst, Jan van Heerwaarden. Meerdere van hen zijn nog steeds in dienst bij Timmer. Sinds 2002 werken de bakkers in de bakkerij in Oudeschild. Daar in de kantine hangen diverse foto's aan de muur, waaronder een paar foto's van een bezoek dat Kager, Leijstra, zijn zoon Jarno en Kuipers op 27 oktober 2006 brachten aan Louis van Gaal in het AZ-stadion. De huidige bondscoach van Oranje, toen trainer van AZ, nam die dag de prijswinnende cake en andere Texelse lekkernijen in ontvangst. 'Dat werd door kaasdragers naar hem toegebracht', aldus Kager. 'Daarna mochten we met Van Gaal mee naar het spelershome van AZ. Hij was ook een aardige man om mee te maken te hebben.' Dat de twee zelf ook graag voetballen blijkt uit andere foto's in de kantine. 'Met een team van de bakkerij hebben we ook vaak meegedaan aan zaalvoetbaltoernooien.'