Jan Uitgeest begeleidt het plaatsen van de zwaarste boei.
Jan Uitgeest begeleidt het plaatsen van de zwaarste boei. Foto: Job Schepers

Brulboeien van Jan Uitgeest

Het is inmiddels een vertrouwd gezicht, René Boon die enorme objecten plaatst bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora aan de Pontweg. Dit keer had Jan Uitgeest zijn hand weten te leggen op twee zogenaamde brulboeien die hij kreeg van Rijkswaterstaat.

De grootste boei heeft een gewicht van 9 ton. Een brulboei is een ton op zee die geluid kan maken en wel dat van een laag gestemde hoorn. De boei bestaat uit een drijflichaam en een klokvormige constructie waarvan de onderrand zich in het water bevindt. Bovenin de klok bevindt zich een fluit. Door de deining stijgt en daalt het water in de klok, waarbij de lucht door de fluit wordt geperst.. 'Deze exemplaren lagen vroeger zo'n 15 kilometer uit de kust van Texel om de vaarweg voor de schepen aan te geven. Bij westenwind kon je ze horen. Ze moesten weg bij het terrein bij Marinebasis in Den Helder en werden me aangeboden. Dan zeg je natuurlijk geen nee. We hebben ruimte zat en het is toch weer een stukje geschiedenis', vertelt Uitgeest. De zwaarste boei is van net na 1950, de ander van voor 1940. Verder kreeg het museum ook een aan elkaar vast geroest pak scheepskettingen dat uit een schip komt dat ongeveer 150 jaar gelden gezonken is. 'Die hebben in een kist gelegen en zijn daardoor aan elkaar vast geroest. Het hout zit er nog aan.'


Strandplevier

mag uitbreiden

Hotel De Strandplevier aan de Dorpsstraat in De Koog mag uitbreiden. Het college werkt mee aan een verzoek van het hotel om gebruik te maken van de 25-procentsregeling. De Strandplevier heeft in het verleden nog beroep gedaan op die regeling. Met toepassing van de regeling groeit het bedrijf naar 87 slaapplaatsen. Volgens het college wordt de hotelvoorziening uitgebreid binnen het bestaande bouwvlak en heeft er een upgrading van het bestaande pand plaats. Daardoor is er sprake van kwaliteitsverbetering. De Strandplevier valt onder het bestemmingsplan De Koog en heeft daarin de bestemming Recreatie – verblijfsrecreatieve gebouwen.