Lust u nog peultjes?

Het is een mooie morgen, ik ben al vroeg wakker door de haan en scharrel wat door de tuin. Alles groeit en bloeit. Snijsla te kust en te keur, de aardappels kunnen volgens de buurman gerooid, wat een weelde. De lavendel bijna op en top blauw en de geur van de rozen is beter dan het puurste parfum. Als ik met kippenvoer terugkom vraagt de buurman: 'Moet je nog peulen Jozien? Lekker bij de worteltjes.' 'Ja heerlijk man, graag. Ik geef hem een bakje en kijk naar de behendige handen. Ik denk dat vele handen in moestuinen op dit moment hetzelfde doen, langs de weg staan stalletjes om al deze gezonde groenten voor een zacht prijsje te verkopen aan de liefhebber. PvdA-voorvrouw Jette Klijnsma lanceerde in een opwelling: 'Als u niet rond kunt komen met uw AOW, neemt u toch een groentetuin.' Het werd haar niet in dank afgenomen, ze kreeg van alles naar haar hoofd geslingerd, getwitterd, het zou een wolf in schaapskleren zijn, een cartoon met PvdA-sla, noem maar op. Haar eigen voorman Spekman, die je toch zo aan de schoffel of schop zou plaatsen, hekelt haar moestuinuitspraken openlijk en Jette betoont haar spijt. In de krant lees ik: na ABN-AMRO blijkt ook Rabobank zijn bestuurlijke subtop een salarisverhoging te hebben gegeven als compensatie voor het verlagen van de bonussen. 240 bankiers krijgen er 13 procent aan salaris bij. Was onze minister van financiën niet PvdA-man Dijsselbloem? Iedereen was het erover eens, die idiote grote gouden handdrukken zijn asociaal, mochten in deze tijd niet meer gebeuren, maar wie schetst mijn verbazing.

Als ik op weg naar een patiënt ben hoor ik op de autoradio een oncologische arts een financieel dilemma aankaarten, de chemotherapie voor kankerpatiënten is kostbaar, misschien moet er straks een grens zijn, moet hij nee zeggen tegen iemand, die het vaak als laatste hoop, strohalm nog wil proberen. Nu weet ik het even niet meer, moet je nog peulen? Waar zijn ONZE grenzen gebleven?

Natuurlijk kan niet iedereen een groentetuin, maar is het normaal dat er miljoenen ter compensatie worden gegeven? Compensatie van wat? Kunt u het mij uitleggen? Waar waren de tweets, waar was Spekman toen dat bekend werd? Ik noem het verkapte diefstal en schud het hoofd. Het idee dat een behandeling wordt geweigerd om beter te worden frustreert me helemaal. Ieder mens verdient een morgen, het KWF zegt het mooi. Kinderen, vrouwen mannen, iedereen moet de kans krijgen 's morgens te ontwaken door een haan, een tuin in te lopen, te wandelen, te fietsen, te spelen, te werken en lief te hebben. Als we dit waar willen maken, zullen de miljoenen echt naar de zorg moeten.

Ik stap uit bij een kankerpatiënt, hij ligt voor het raam, en zwaait naar me. Zijn tuin is keurig gemaaid en de hond blaft. 'Goedemorgen.'

Jozien