Begeleid door de Francine Kroesen wordt het nieuwe boothuis van de KNRM de haven van Oudeschild binnengevaren.
Begeleid door de Francine Kroesen wordt het nieuwe boothuis van de KNRM de haven van Oudeschild binnengevaren. Foto: Gerard Timmerman

Nieuw boothuis voor KNRM in Oudeschild

In Oudeschild is woensdag het nieuwe boothuis van de KNRM gearriveerd. Het gaat onderdak bieden aan de nieuwe reddingboot Cornelis Dito, die volgende week op Texel arriveert. Het boothuis wordt afgemeerd aan de steiger in de verenigingshaven.

Het nieuwe boothuis, gebouwd bij waterbouwbedrijf De Boer en Groot, heeft een grootte van drieëntwintig bij acht meter. Het biedt plaats aan de nieuwe reddingboot Cornelis Dito, die een lengte heeft van ruim acht meter. Het vaartuig komt uit het water te liggen, vrij van invloeden van wind en water dus. De reddingboot wordt uit het water getild, waarna er een plaat onder wordt geschoven. Het zal een verademing zijn voor de vrijwilligers, met name voor degene die het onderhoud aan de boot verrichten en voor wie het tot dusver met de Francine Kroesen improviseren was, waarbij ook nog wel eens een dopsleutel of ander attribuut onder water verdween. Dat hoeft straks niet meer te gebeuren.

De helft van het boothuis is voor de reddingboot, in de resterende ruimte is plaats voor de vrijwilligers om zich om te kleden, er is ruimte voor de opslag van de overlevingspakken, er is een sanitaire ruimte, plaats voor het geven van instructies, het evalueren van acties en het opvangen van drenkelingen. Dat laatste gebeurde tot dusver bij de Watersportvereniging, waarvan de redders een sleutel hadden van het verenigingsgebouw.

Een groot en goed geoutilleerde accommodatie, maar zeker geen overbodige luxe voor de KNRM en de vrijwilligers, die worden ingezet bij acties van reddingboot De Zalm in De Koog en het station in Oudeschild. De Koog en Oudeschild hebben nu zestien à zeventien vrijwilligers, een aantal dat minimaal nodig is om vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week paraat te zijn. Want door werkzaamheden, vakantie, ziekte of andere reden of verplichting is lang niet iedereen in staat bij elk alarm uit te rukken, met name in het drukke watersportseizoen kan de pieper regelmatig afgaan.

Aan de komst van het nieuwe boothuis ging een lange voorbereiding vooraf. De verandering vloeit voort uit het nieuwe vlootplan dat de KNRM voor de hele kust heeft laten opstellen. Volgens dat plan krijgt Oudeschild een grotere boot, dit in verband met de vele rondvaartschepen op de Waddenzee. Daarmee wordt afscheid genomen van de Francine Kroesen die in 2005 in gebruik werd genomen. En nu dus ook het nieuwe boothuis. Nu is Oudeschild nog een dependance van De Koog, bedoeling is dat Oudeschild op termijn een zelfstandig KNRM-station wordt.

De vernieuwing in Oudeschild volgt op de modernisering en aanpassing van het boothuis in De Koog twee jaar geleden en waarbij veel werk door vrijwilligers werd verricht. In Oudeschild is dat niet anders. Texelse vrijwilligers pendelden geregeld heen en weer tussen Texel en Harlingen en de infrastructuur - leidingwerk waarmee het boothuis met de wal wordt verbonden, is aangelegd door de vrijwilligers zelf.

Elders in Nederland heeft de KNRM een stuk of vijf van dit type boothuizen, hoewel niet allemaal identiek. Er is veel duurzaamheid in verwerkt, op het dak liggen bijvoorbeeld zonnepanelen. Welke naam het boothuis krijgt, is nog niet bekend. Over enige tijd zal het boothuis worden gedoopt en zal ook meer bekend worden over de financiële achtergrond.