De Peperhof in Oosterend is ingericht met kunst, een tentoonstelling over de visserij, een verzameling serviesgoed en andere spullen.
De Peperhof in Oosterend is ingericht met kunst, een tentoonstelling over de visserij, een verzameling serviesgoed en andere spullen. Foto: Gerard Timmerman

Kunst in de Peperhof

In De Peperhof in Oosterend wordt dinsdag 1 juli om 13.00 uur de eerste expositie geopend. In de tentoonstellingsruimte is werk te zien van circa veertien kunstenaars, er zijn exposities over de visserij en de historie van het dorp.

Sommige dingen duren lang, maar het kan ook snel gaan. Twaalf jaar stond het kerkgebouw aan de Peperstraat in Oosterend leeg, plannen van Woontij om er huizen te realiseren kwamen niet van de grond. Het leegstaande gebouw en het haveloze plein waar voorheen de pastorie stond was vele jaren een doorn in het oog van velen. De historische dorpskern trekt best veel bezoekers, maar als ze wat rondgekeken hebben, gaan ze weer snel. Veel hebben we ze ook niet te bieden, was de gedachte. Het opknappen van het pleintje voor de kerk met Oosterend Present en het in te richten met foto's van Pieter de Vries, sloeg goed aan. De buitenexpositie trok veel bekijks en de omgeving knapte op. Het zou er niet bij blijven. Het idee van Oosterenders Anna van Hilten en Bea Mulder om in de kerk kunst te exposeren, werd binnen de kortste keren omarmd. Eigenaar Woontij stemde ermee in om de kerk bij wijze van proef de komende zomer hiervoor drie maanden beschikbaar te stellen. Ook het dorp reageerde enthousiast. Binnen de kortste keren gingen zo'n twintig vrijwilligers aan de slag met de organisatie en om de kerk van binnen een facelift te geven. De angst dat het na twaalf jaar leegstand, waarbij niet werd gestookt, een beschimmelde boel zou zijn, bleek een misvatting. Het gebouw bleek droog, de vloer, muren en ramen intact en als expositieruimte misstaat de kerk niet. Het gebouw heeft een fraaie dakconstructie en door de fraaie grote kerkramen valt er een mooi natuurlijk licht naar binnen. Er werd geschilderd, getimmerd en wat al niet meer om het kerkgebouw geschikt te maken voor de nieuwe bestemming. Middelen, verf en allerlei andere benodigdheden werden gesponsord, zodat er geen financiële zorgen zijn. 'Typisch Oosterend', doelt Jan Brouwer op de gemeenschapszin in het dorp. Ook aan kunst geen gebrek. Zodra het nieuws de ronde deed, meldde zich de éne na de andere kunstenaar die er hun werk tentoon willen stellen. Inmiddels zijn er circa veertig exposanten, genoeg om tot 19 september wisselende exposities in te richten. Laagdrempeligheid is het uitgangspunt. Als het om kunst gaat, geen strenge cultuurselectie wie wel of niet mee mag doen, de discussie wat wel en geen kunst is willen ze in Oosterend niet aangaan. Wel veel diversiteit, van schilderijen tot keramiek, van foto's tot hoeden, vilt, zijde, glasmozaïeken en allerlei andere materialen en kunstuitingen. Gemaakt door Texelaars en enkele overkanters, vaak oud-Oosterenders die elders wonen. Ook nostalgie, zoals op de visserijtentoonstelling die wordt ingericht door visserijveteranen Cees Drijver, Hans Daalder en Biem Vlaming. De verhalen die ze erbij hebben te vertellen maken het des te aantrekkelijker. Zoals ook Jan Brouwer levendig kan vertellen over de historie van het dorp, de talloze winkeltjes die er geweest zijn en het verleden van de kerk, gebouwd in 1897.

Het mes snijdt aan meerdere kanten. Het gebouw heeft weer een functie, het dorp heeft bezoekers wat extra te bieden en wordt daardoor aantrekkelijker, er is leven in de brouwerij, makers van kunst hebben een podium en een stukje Texels cultuurgoed krijgt een plek. Stiekem wordt daarom gehoopt dat de proef een permanent karakter krijgt. De Peperhof is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag, van 13.30 tot 16.30 uur, de toegang is gratis, maar een bijdrage is welkom.


Worsteltent

Zondag spelen de Dixie Dudes in de Worsteltent. Deze formatie brengt een repertoire bestaande uit een vrolijke mix van jive, blues en swing ten gehore. De oude hits uit de jaren 50 in de VS, in een eenvoudig maar doeltreffende instrumentering. Dus voor alle bluesliefhebbers en voetballiefhebbers, een mooi moment zondag in de middag tussen 14.00-17.00 uur, net voor de wedstrijd Nederland-Mexico