Van der Ploeg en Van Rossum klaar voor de training bij Paal 33.
Van der Ploeg en Van Rossum klaar voor de training bij Paal 33. Foto: Job Schepers

Duo ziet deelname

absoluut niet als grap

Wie zaterdag een knalroze zeil ziet tijdens de Ronde weet dat hij kijkt naar Jeroen van Rossum (46) en Job van der Ploeg (36), het splinternieuwe team van restaurant Eigeweis in De Koog. Pas anderhalve maand terug kochten ze een catamaran, nu is het tijd voor actie.

'We gaan voor niets anders dan de winst natuurlijk', lacht Jeroen van Rossum. Het duo heeft als daadwerkelijk doel gesteld om het eiland te ronden. Dan zijn ze al lang tevreden. 'Mijn vader heeft een keer meegedaan en de race uitgevaren. Dat wil ik ook bereiken', vertelt Van der Ploeg. 'We zijn Eigeweis en hebben Geen Idee. Het zal dus wel goedkomen', maakt Van Rossum een knipoog naar zijn twee horecazaken in de Dorpsstraat. Ondanks dat ze weinig ervaring hebben in het catamaranzeilen ziet het duo de deelname absoluut niet als een grap.

'Ik heb wel zeilervaring en we hebben zes á zeven keer getraind. We zijn maar een keer vastgelopen. Bovendien hebben we lessen gehad bij Catamaranzeilschool De Eilander. De voorbereiding was om door een ringetje te halen. De laatste dagen zetten we de puntjes op i', vertelt Van Rossum. De strijd wordt aangegaan in een Prindle 16. 'Een model dat wat ouder is dan die van de meeste andere deelnemers, maar het gaat ook om de bemanning natuurlijk', lacht Van der Ploeg. 'Als de weersomstandigheden zo blijven zijn we met ons postuur niet direct in het voordeel. Een voordeel is wel dat je bij de start een rustige branding hebt. We moeten er voor zorgen dat we niet gaan duiken, dan maak je een noodstop en word je tegen je mast aangeslingerd', legt Van Rossum uit. De samenwerking tussen het duo verloopt goed. 'Onze kracht is dat we een gezamenlijk doel hebben en heel precies zijn. Alles is dubbel gecheckt, daar kan het niet niet aan liggen', vertelt Van der Ploeg. Een ander punt waar het team sterk in is, is de sfeer. Tijdens het interview wordt er veel gelachen. Rijk (Molenaar red.) heeft al toegezegd ons halverwege van shoarma te voorzien. Als de wind Beaufortkracht 3 of minder is, doen we er misschien wel zes uur over. Een maaltijd halverweg is dus wel een goed idee', lacht Van Rossum. Volgens Van de Ploeg is de vlakte van Kercken een belangrijk punt. 'Daar moet je goed opletten, anders loop je vast. Als dat goed lukt moeten we alleen maar zorgen dat we niet tegen de TESO-boot aanvaren', knipoogt Van der Ploeg. Het enthousiasme dat het team uitstraalt geeft het duo een grote gunfactor. Bovendien lijkt het duo absoluut niet nerveus voor de race. 'We hopen ook dat alle medewerkers van Eigeweis en Geen Idee ons komen aanmoedigen. Ze vinden alleen de aanvangstijd nogal vroeg, geloof ik. Ik ben ook geen ochtendmens, dus ik begrijp het wel. Aan de andere kant, wij zelf moeten al om zeven uur voor de briefing op het strand zijn', vervolgt Van Rossum. Dit jaar doet het bedrijf met één team mee, maar volgend jaar kunnen er zo maar twee boten meezeilen. 'We hebben al een tweede catamaran en veel van onze collega's zijn gemotiveerd om mee te doen. Dit jaar kwam nog te vroeg', legt Van Rossum uit. Nog één dag en dan is het zo ver. Dan trotseren Van Rossum en Van der Ploeg het eiland. 'Het zou mooi zijn als we een plaatsje kunnen winnen, maar het eiland ronden blijft het hoofddoel. En daar gaan we alles aan doen. We hebben goed getraind, hebben de spullen goed voor elkaar en zijn gemotiveerd. Volgens mij zijn dat wel de juiste ingrediënten voor succes. Meer kunnen we niet doen', besluit Van Rossum.