Viering 600 jaar stadsrecht moet een 'Texel plus jaar' worden

De viering van 600 jaar stadsrecht in 2015 concentreert zich elke maand in één van de dorpen, met elk een eigen thema. Bij het plannen van activiteiten wordt zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande evenementen. Ideeën in overvloed. Een vuur dat van dorp naar dorp gaat en een mini-Wampex voor toeristen.

Den Burg bijt eind maart het spits af, de residentie staat een maand lang in het teken van de vijfiende eeuw, met als thema stadsrechten, bestuur en aanverwante zaken. In mei is Eierland/De Cocksdorp aan de beurt, dat in het teken staat van de twintigste eeuw. Er is een link met de Tweede Wereldoorlog, de herdenking van de bevrijding 70 jaar geleden wordt gekoppeld aan de vuurtoren, het vliegveld, etc. In juni is Den Hoorn het middelpunt, hier staat de achttiende eeuw centraal, met als thema zeevaart, loodsen, polders, etc. Het volgende dorp (juli) is Oudeschild (zeventiende eeuw) over de Rede van Texel, de Gouden Eeuw, scheepvaart, etc. In Augustus staat De Waal centraal, in het teken van de zestiende eeuw en geïnspireerd op het oude land, polders, landbouw, veeteelt en religie. In september gaat Oosterend terug naar de negentiende eeuw. Met als thema ondernemerschap, visserij, landbouw, veeteelt, etc. Het slotakkoord is voor De Koog, dat zich mag laten inspireren door de toekomst, met als thema het toerisme. De viering gaat door tot in oktober. Nadrukkelijk voor Texelaars en toeristen. 'Een Texel-plus jaar. We bieden onze gasten een extraatje, waardoor het nog leuker wordt om naar Texel te komen.'

Ina Schrama, voorzitter van de Stichting Texel 600 jaar stadsrecht, spreekt van een kader, waarbij de stichting faciliteert, de dorpen zelf invulling aan de thema's geven en een budget krijgen om de kosten te dekken. Er gaat over enige tijd een website de lucht in, waarin iedereen kennis kan nemen van het programma en andere zaken die verband houden met de viering.