Graafwerk op het strand van paal 17 voor een groot zeilbassin.
Graafwerk op het strand van paal 17 voor een groot zeilbassin. Foto: Job Schepers

Jeugd leert zeilen in groot bassin

Onder het motto 'Optimist on Tour' is op het strand van paal 17 een enorme vijver gegraven. Het bassin is aangelegd om jeugd te laten kennismaken met de zeilsport. Het is kosteloos en een initiatief van sponsor Delta Lloyd.

In de aanloop naar de Ronde om Texel zaterdag gonst het van de activiteiten op en rond paal 17. Zo is er al dagen een graafmachine in de weer met het bassin. Dertig meter lang, vijftien meer breed, met een inhoud van 500.000 liter water. De 'Optimist on Tour' ofwel 'de leukste zeilles van Nederland' meert deze zomer af op tien plaatsen in Nederland. 'Elke keer een oneigenlijke locaties, op die manier bereiken we ook kinderen die niet aan het water wonen. Toen we over een locatie op Texel nadachten was dat vanzelfsprekend op het strand. We merken dat als kinderen eenmaal aan de sport hebben geroken, ze snel enthousiast raken. Zo brengen we het zeilen en de watersport door het land.'

Er wordt gezeild in bootjes van het type Optimist. 'Veel zeilverenigingen beschikken al over die bootjes, dus dat is makkelijk en voordelig, kinderen kunnen er zo in aan de slag. Zeilen is ook niet duurder dan voetbal of hockey. Tot je dertiende kun je met zo'n Optimist redelijk uit de voeten. Het betreft een introductieles zeilen, waarin we kinderen iets bijbrengen over hoe het werkt met de wind, wat het zeil doet, wat je doet als er geen wind staat of juist veel wind. We proberen wat dingetjes uit. Ze leren knopen leggen, op de wal doen we een zeilcomputerspel, wat je via onze website ook kunt downloaden, en in het waterlab doen we waterproefjes. Het duurt ongeveer een half uurtje.

De aanleg van het bassin is een flinke operatie. Met graafmachines zijn vorige week hoge wallen van zand bij elkaar geschoven, daarna wordt het bassin volgepompt met water en kunnen de bootjes er in. De organisatie van de Rond om Texel is blij met de 'Optimist on tour' en de medewerking van Delta Lloyd.

Er worden de hele week en het weekend zeillessen gegeven. Kinderen die belangstelling hebben wordt gevraagd zich vooraf op te geven. Dit kan via www.optimistontour.nl, de site waarop ook meer informatie is te zien en een gedetailleerd programma.

Programma: Woensdag 25 juni: 13:00 - 19:00 uur, donderdag 26 juni: 17:00 - 19:00 uur, vrijdag 27 juni: 17:00 - 19:00 uur, zaterdag 28 juni: 11:00 - 17:00 uur en zondag 29 juni: 11:00 - 17:00 uur.