Advies rekenkamercommissie: 'Houd vinger aan pols bij HVC'

'Houd een vinger aan de pols.' Dat advies geeft de rekenkamercommissie aan de politieke partijen over de situatie bij de Huisvuilcentrale in Alkmaar.

Die verkeert al een tijd financieel in zwaar weer en dat kan gevolgen hebben voor de aandeelhouders. Texel bezit 24 van de 3311 aandelen in de huisvuilcentrale (0,725 procent) en staat hoofdelijk garant voor maximaal €4,9 miljoen als de HVC zou omvallen.

Rekenkamercommissies van negentien betrokken gemeenten hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de situatie en diverse rekenkamercommissies (waaronder die van Texel) hebben ook specifiek de eigen situatie bekeken. Dat wordt woensdagavond besproken in een raadscommissievergadering.

De Texelse rekenkamercommissie wijst de politieke partijen op een mogelijk verschil tussen verwachting en realiteit. De HVC zelf verwacht dit jaar weer in de zwarte cijfers te komen. De rekenkamercommissie is benieuwd, onder meer omdat gemeenten door betere afvalscheiding minder huisvuil aan de HVC leveren, waardoor die onder meer in het buitenland huisvuil moet inkopen om de ovens volledig te laten branden. In 2002 kwam 70 procent van het afval dat nodig is om de HVC rendabel te exploiteren van gemeenten en in 2013 was dat percentage gedaald naar 45 procent. De rest moet de HVC in de markt bijkopen.

Volgens de rekenkamercommissie kan het geen kwaad na te denken over het zijn van aandeelhouder als het aanbod van huisvuil door gemeenten, de markprijzen voor (huis)afval en de prijzen voor opwekking van energie bij de HVC verder dalen. In het algemene onderzoek van de rekenkamercommissies wordt tegelijkertijd gesteld dat het nagenoeg niet mogelijk is uit de HVC te stappen.

Een mogelijk scenario is volgens de rekenkamercommissie een scheiding tussen de afvalverwerking en het energiegebonden duurzaamheidsbeleid bij de HVC. 'Dat kan het ondernemersrisico voor gemeenten verkleinen. Onderzoek naar een splitsingsscenario lijkt ons gewenst.'