Politiek praat over evaluatie STIFT

Het college wil samen met STIFT en het Texels Ondernemers Platform een beleidsplan opstellen met daarin geografische en thematische prioriteiten voor het toeristisch investeringsfonds.

Dat staat in de evaluatie van STIFT die donderdagavond in commissieverband door de politieke partijen wordt besproken. Het gezamenlijk opstellen van prioriteiten moet in de ogen van het college meer invloed geven aan de toeristische sector op keuzes van STIFt om subsidies toe te kennen.

Met het voorgestelde beleidsplan en bijbehorende prestatie-afspraken wordt ook invulling gegeven aan een voornemen in het samenwerkingsakkoord van coaltiepartijen VVD, PvdA en Texel 2010 voor de komende vier jaar.

Volgens de evaluatie zouden STIFT en TOP ook met elkaar in gesprek moeten gaan over de bestuurssamenstelling van STIFT, de systematiek van aanvragen en verantwoording. Het college wil de overeenkomst met STIFT vanaf 1 januari 2015 met vier jaar verlengen. Volgens het college heeft Texel met het investeringsfonds een uniek instrument in handen om toeristische investeringen op het eiland te stimuleren.

Als het aan het college ligt, wordt de jaarlijkse bijdrage uit de toeristenbelasting vastgesteld op een vast bedrag van €375.000,- per jaar. Volgens de huidige overeenkomst uit 2009 krijgt STIFT per overnachting €0,1877. De exploitatiekosten mogen volgens de evaluatie niet meer worden dan tien procent van de voorgenomen jaarlijkse €375.000,-.