Bij Klif 23 speelden biljarters hun partijtjes dit weekend in de open lucht
Bij Klif 23 speelden biljarters hun partijtjes dit weekend in de open lucht Foto: Gerard Timmerman

Openlucht biljarttoernooi Klif 23

Bij Klif 23 in Den Hoorn is dit weekend op drie speeltafels het openlucht biljarttoernooi gehouden. Ondanks felle tegenstand uit Den Burg en de Waal werd Janny Schuijl kampioene libre bij de dames. Henk de Ruyter zette het bandstoten op zijn naam. Eduard Keijzer uit Den Burg prolongeerde zijn titel libre.

Het succesvolle openlucht biljarttoernooi is een initiatiefnief van Sieme Jan Zijm van Klif 23 die ook de kosten voor zijn rekening nam. Hij is samen met partner Jannie Hartog verwoed biljartliefhebbers. Er waren 46 deelnemers, goed waren voor ruim 60 inschrijvingen in de spelsoorten libre en bandstoten. In twee dagen werden op drie tafels 114 wedstrijden gespeeld. Harm de Vries deed ambassadeurswerk en was verantwoordelijk voor de - probleemloos verlopen - wedstrijdleiding. Ondanks deze reuzenklus wist De Vries derde prijs bij het libre te behalen. Bijzonder was de deelname van Willem 'Sjeik' Bakker. Hij had jaren niet gespeeld, liep langs en werd spontaan uitgenodigd mee te doen, onder het Olympische motto 'deelnemen is belangrijker dan winnen'. Zo ging het ongeveer ook met oud-Hoornder Hans de Vries, die achttien jaar geen keu had vastgehouden.

Op het groene laken werd goed gepresteerd, zelfs nadat bij hevige windvlagen de ballen een andere positie innamen en spelers creativiteit aan de dag moesten leggen. Gijs Berger scoorde met 18 caramboles de hoogste serie bij het libre en Frans Bik produceerde 16 bandstoot caramboles in één beurt. Gerard Appelman speelde zijn eerste partij in 11 beurten uit met een moyenne van 5.33. Eduard Keijzer wist iedereen te overtreffen door zijn partij tegen Jack Bruin in vier beurten te winnen, waarmee de latere kampioen libre een moyenne van 6.25 neerzette. In de finale rekende Keijzer af met de altijd sterk spelende toernooibiljarter Hans Beverdam. Bij de dames wist Carry Welboren Ria Groeskamp met een verschil van drie caramboles te verslaan, waardoor Welboren beslag legde op de derde plaats. Janny Schuijl en Jannie Hartog streden in de finale om het kampioenschap libre bij de dames. Na een goed begin van Schuijl wist Hartog met een tussensprint vlakbij de finish te komen, maar Schuijl toonde in de laatste beurt extra stukje kwaliteit, waarmee zij haar kampioenschap veilig stelde. Gijs Berger speelde twee sterke toernooien en speelde tegen Cees Kuip om de derde plaats. Na een spannende strijd trok Berger aan het langste eind en werd derde bij het bandstoten. Henk de Ruyter speelde de finale tegen Ruud Beers. De 'Stienenpikkers' waren in de minderheid tegenover de 'jasjesdragers' uit Den Burg, maar daar had De Ruyter geen boodschap aan. Volgend jaar is er weer een buiten biljarttoernooi.