Leden van de Vereniging van Interessante Motorrijwielen.
Leden van de Vereniging van Interessante Motorrijwielen. Foto: Gerard Timmerman

Club Interessante motorrijwielen maakt toerrit over het eiland

Norton, DKW, BSA, Ariel, Eysink, Laverda, Motor Guzzi Triumph en motoren van andere merken maakten zondag een toerrit over het eiland. Allemaal van vóór bouwjaar 1980, een voorwaarde om lid te zijn van de Vereniging van Interessante Motorrijwielen.

Vooropgegaan door John Koenen maakten 64 oldtimers een rit over het eiland. Stuk voor stuk bijzondere, de één nog specialer dan de andere. Blikvanger was bijvoorbeeld de blauwe Nimbus motorfiets met zijspan van Lex de Bruijn uit Heerhugowaard. Met een star frame, dus zonder achterveren, maar wel een 'zwevend' zadel. 'Een Zweedse motorfiets uit 1939. Dit type motorfiets werd daar wel gebruikt door leger, politie en brandweer en om de post rond te brengen. Dit keer mocht zijn hond Pippi in het zijspan. Bijzondere eend in de bijt is ook de CZ, een éénpitter uit 1968. Voor wie het merk niet kent: 'Hij komt uit Tsjechië en is familie van de Jawa', vertelt de berijder. Pechvogel van de dag was Ton Jonker, die met zijn zelfgebouwde Wanderer machine, van het type uit 1912 naar Texel was gekomen. Een lekke olietank verhinderde Jonker met zijn exclusieve motorfiets verder het eiland op te gaan.

De rit die begon bij de familie Koenen in Den Burg voerde over allerlei landweggetjes, waarbij een stop werd gemaakt bij de vuurtoren, om in het restaurant te genieten van het uitzicht en de lunch.

Waarna de motoren weer werden gestart en het gezelschap de rit vervolgde door Eierland, de omgeving van Oosterend, De Waal, Den Burg, de Dennen en andere delen van het eiland, om te eindigen bij het vliegveld, waar een kijkje werd genomen in de hangar van Michael Kortenhoeven.