Winnaar Jordy Vinke neemt glunderend de kussen van Rondemissen Marieke Wetsteen en Lisa Zegers in ontvangst. Links Wim Botman (2) en rechts Luuk van der Meer.
Winnaar Jordy Vinke neemt glunderend de kussen van Rondemissen Marieke Wetsteen en Lisa Zegers in ontvangst. Links Wim Botman (2) en rechts Luuk van der Meer. Foto: Willem Sangers

Kussen voor Rondewinnaar Jordy

Wielrenners Jordy Vinke en Luuk van der Meer hadden voorafgaand aan de Ronde van Oosterend zaterdag een pact gesloten. 'Het maakt niet uit wie van ons twee er wint, als het maar een Texelse zege wordt.' Wat volgde was een tactisch spel, waarin Vinke de zege pakte.

Bijna vijftig minuten lang reden de Texelse renners in een kopgroepje in gezelschap van Wim Botman. Drie winnaars. Botman in 2011, Vinke in 2012 en Van de Meer in 2013. Eigenlijk was het een wonder dat Botman op de fiets zat, want vijf weken geleden lag hij nog in het ziekenhuis, herstellende van een ernstig verkeersongeval. Het was hem niet aan te zien, in het kopgroepje dat zich een paar rondes na de start vormde en dat met gemiddeld een kleine veertig kilometer per uur door het dorp raasde, nam hij regelmatig de kop. Maar ook Vinke toonde zich aanvallend. 'Vorig jaar reed ik een laffe race', zei hij over de editie waarin de jonge Van der Meer hem de titel ontnam. Dit keer ging het anders. Slaagde Botman er eerst nog in wegsprintende Vinke en Van der Meer terug te halen, toen Vinke met nog een ronde of vier te gaan gas gaf en zijn opponenten op afstand zette, had Botman geen antwoord meer. Vergeefs keek hij achterom naar Van der Meer, die zich hield aan de afspraak met Vinke en het vertikte om uit het wiel van Botman te komen, zodat de twee al meer op afstand kwamen. In de eindsprint drukte Botman zijn wiel een fractie eerder over de finish, Van der Meer werd derde. 'The best of the rest' werd Raymond Bakker, Thomas Boom eindigde als vijfde.

Het sluitstuk van een sfeervolle dag in Oosterend, die startte met de Tourkaravaan, de rondrit door het dorp met voorop gezeten in open limousine Rondemissen Marieke Wetsteen en Lisa Zegers, die later die dag de winnaars beloonden met een dikke kus. Overigens was niet iedereen daar van gediend, zo bleek toen na afloop van de dikke bandenrace voor de jeugd de winnaars werden gehuldigd. De prijzen, fraaie van fietsonderdelen gemaakte racefietsjes, pakten ze gretig aan, maar van 'dat gezoen' moesten ze niets hebben. In de categorie 8-9 jaar won Diederik Jimmink, tweede werd Nina Bakker en derde Ferrie van der Vis. Bij 10-11 jaar won Marit Bakker, tweede werd Maaike Moerbeek en derde Lente van de Vis. Snelste bij 12-13 jaar was Margreet Boogaard, gevolgd door Lola Bakker en Jesper de Graaf. Vervolgens was het de beurt aan de recreanten. Er vormde zich een kopgroep, met als grote verrassing Roderick Kampstra. Nadat hij na drie ronden als eerste de 'Col de Guillaume' (de berg van Willem) in de Vliestraat passeerde en daarmee de fles Mont Ventoux-wijn won, reed Kampstra, die geen enkele wedstrijdervaring had, zich in de kopgroep uiteindelijk naar de eindzege. Tweede werd Martien Witte, derde Gerko Aberson, vierde John Daalder en vijfde Jan Willem Vlaming. Beste dame hier was Marit Zijm. Pech was er voor Erik Plaatsman, die in de eindsprint een klapband opliep, waardoor Jordy van Nieuwkerk in de bosjes belandde en zijn hoop op de tweede plek in rook op zag gaan. Ook bij de wedstrijdrijders sloeg de pech toe, toen Klaas Uitgeest uit balans werd gebracht en in volle vaart voor het oog van speakers Arnold 'Kets' Kaercher en Edgar Klippel in volle vaart in de hekken reed. Maar tot ieders opluchting viel het letsel mee.