Cornelis Dito roemruchte redder, geboren in 1830 in Oudeschild

Cornelis Dito wordt de naam van de nieuwe reddingboot voor de KNRM in Oudeschild. De boot komt in de plaats van de Francine Kroesen en is groter van capaciteit. De verandering komt voort uit het vlootplan van de reddingmaatschappij voor de Nederlandse kust.

Dito was volgens gegevens van de KNRM een roemruchte redder die in Den Helder woonde en afkomstig was uit een oud Texels geslacht. De man werd in 1830 in Oudeschild geboren. Dito werd visser in Den Helder. Als hij niet aan het vissen was, zwierf hij met zijn vlet over zee om te zien of hij zijn diensten kon aanbieden aan schepen.

In 1852 slaagde Dito erin om zwemmend een lijn over te brengen naar het kofschip Jantina Gesina dat, geladen met koolzaad, voor de kust in nood was geraakt. De branding was zo hevig dat de reddingboot het na drie mislukte pogingen opgaf, maar Dito dook het water in. Met een touw om zijn middel bereikte hij het schip en maakte verbinding met de wal, waarmee hij de bemanning redde. Koning Willem III hoorde van de redding en besloot Dito te eren met een gouden medaille en een beloning van honderd gulden. De redder kreeg de bijnaam 'Held in stormgevaar'. Dito overleed in 1886 en ligt begraven op Huisduinen bij Den Helder.

De nieuwe reddingboot is 9,15 meter lang, 3,30 meter breed en heeft een diepgang van zestig centimeter. Hij kan een snelheid halen van 34 knopen oftewel zestig kilometer per uur. De aandrijving bestaat uit een Volvo Penta D6-435 gekoppeld aan een Ultrajet 377 waterjet. Er kunnen vier bemanningsleden op het schip en er kunnen twintig mensen mee worden gered. Een verschil ten opzichte van de Francine Kroesen is volgens schipper Sidny van Zon dat de nieuwe boot ook kan slepen.

De Cornelis Dito is gebouwd bij Habbeké Shipyard in Volendam waar gisteren de kantelproef werd gehouden. Het is een ontwerp van Pieter Meuzelaar. De nieuwe boot komt te liggen in een nieuw drijvend boothuis dat in Harlingen is gebouwd. Dat boothuis wordt maandag te water gelaten en komt naar verwachting woensdag naar de haven van Oudeschild. De Cornelis Dito kan in het nieuwe boothuis uit het water worden getakeld en droog liggen. Daarnaast komt in het nieuwe boothuis een verblijf voor de bemanning. De nieuwe boot wordt naar verwachting op termijn operationeel, waarna later de officiële ingebruikname volgt.


Container treft Duitse fietster

Een Duitse toeriste is gisteren gewond geraakt op de Pijpersdijk toen ze werd getroffen door een container die van een trekker viel.

De vrouw werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De container viel van de trekker toen de bestuurder om de vrouw, haar zoon en haar zus heen wilde rijden. Het framework van de container raakte een boom, waarna de container viel. Er werd een traumhelikopter opgeroepen, maar dat werd ingetrokken. Volgens de politie leken de verwondingen later mee te vallen.