Vergunning nodig voor tuinwal?

Is voor het aanleggen van een tuinwal vergunning nodig? De Alkmaarse bestuursrechter vindt van wel, maar b en w nemen daar geen genoegen mee en gaan naar de Raad van State.

Het gaat om de tuinwallen die de familie Huisman van Hoeve Anja heeft gemaakt rond nieuwe parkeerplaatsen op hun terrein aan de Westerweg/Bakkenweg. De buren wilden dat daartegen wordt opgetreden, wat het college weigerde. Tegen die weigering werd vervolgens bezwaar en beroep ingediend. Met succes, want de rechter oordeelde dat het maken van een tuinwal moet worden aangemerkt als het ophogen van grond, wat volgens het oude bestemmingsplan niet is toegestaan.

B en w willen de Raad van State ervan overtuigen dat een tuinwal op Texel een van oudsher gebruikelijke erfafscheiding is. Voor de aanleg vindt de gemeenteraad daarom geen vergunning nodig maar voor het verwijderen wel.

Wegens haar persoonlijke betrokkenheid was wethouder Hennie Huisman niet aanwezig bij de besluitvorming over deze kwestie in de b en w-vergadering.