De gemeente gaat bij de provincie aandringen op kortingsregelingen voor bepaalde categorieën gebruikers van de Texelhopper.
De gemeente gaat bij de provincie aandringen op kortingsregelingen voor bepaalde categorieën gebruikers van de Texelhopper. Foto: Jeroen van Hattum

Texelhopper krijgt groen licht van raad

De Texelhopper mag vanaf oktober dan toch definitief over het eiland. Met uitzondering van Texel2010 stemde de gemeenteraad woensdag in met de proef van twee jaar voor de pilot Beter Openbaar Vervoer Texel. Het college probeert er voor bepaalde groepen veelgebruikers een tariefsaanpassing uit te slepen.

De hamer van burgemeester Giskes over punt 6 op de raadsagenda van woensdag viel niet voordat Henk Jonker, fractievoorzitter van Texel2010 én buschauffeur, het gouden ei dat hij bij zijn installatie ontving van TOP had teruggegeven. 'Mijn boodschap is dat we het toerisme moeten koesteren, en dat gouden ei niet slachten', doelde hij op de onmogelijkheid om de OV-chipkaart te gebruiken en de extra kosten die toeristen volgens hem moeten maken.

Geen OV-chipkaart en de onzekerheid over een tegemoetkoming in de tarieven voor regelmatige gebruikers, voor wie €3,- volgens onder meer GL, een fors bedrag is, weerhielden de overige partijen er niet van in te stemmen met de OV-pilot. Zij hechten meer waarde aan de argumenten van het college, dat het huidige openbaar vervoer niet aansluit op de vraag van reizigers, te weinig wordt gebruikt en dat het in veel opzichten voor verbetering vatbaar is. Met als achterliggende gedachte dat de huidige dienstregeling in verband met de kosten toch niet in de benen is te houden. Lijn 29 zou zelfs al zijn afgeschaft als de gesprekken over de OV-pilot niet hadden gelopen. De bus of taxi die, mits minimaal een uur van te voren is gebeld, op de afgesproken halte komt voorrijden, moet met name toeristen aanmoedigen de auto te laten staan. Dat dit laatste volgens criticasters TESO (minder overtochten) en de gemeente (minder Texelvignetten) veel geld zal kosten, was voor de politiek ook geen reden tegen te stemmen. Piet Standaart (TB) wilde weten of ook Frank Kingma, wethouder namens het kritische Texel2010, zich achter het collegevoorstel had geschaard. Kingma: 'Ik heb niet over het onderwerp kunnen stemmen, het was al besloten.'

Astrid van de Wetering (D66) vroeg in hoeverre het college in dit stadium van de pilot nog invloed heeft op de provincie, zodat die met een aangepaste tariefregeling voor veelgebruikers komt. Wethouder Hercules zei dat de gemeente niet beslist over de prijzen, maar daarover wel in onderhandeling gaat. 'Zo'n tegemoetkoming zit al in de plannen. We zullen in de periode tot de start bekijken op welke manier we bepaalde groepen zo goed mogelijk kunnen bedienen. Jongeren, studenten, ouderen en minima zijn daarbij ter sprake geweest.' Het vastleggen bij raadsbesluit van exacte bedragen of percentages, zoals het amendement van GroenLinks voorstelde, maakt de onderhandelingen er volgens Hercules er niet makkelijker op. Wel zei Hercules blij te zijn met het amendement, dat hij interpreteerde als steun voor de pilot. Vaste reizigers kunnen volgens hem straks 35 kaartjes per maand krijgen voor hetzelfde geld dat ze nu voor hun maandabonnement betalen. Texelaars met een Studenten OV-kaart kunnen een aantal €3,- kaartjes krijgen (30 voor weekkaart- en 15 voor weekendkaarthouders). Een korting voor 65-plussers vond Hercules wat ver gaan. 'Dat is niet altijd de minst draagkrachtige groep.' Jaap Vlaming (GL): 'Ik ben zelf 65 en zit er zelf niet om te gillen.' Maar voor bepaalde categorieën leek het hem wél wenselijk.' Voor mensen met een minimum inkomen zoekt de gemeente zelf een oplossing.