De bus passeert links van de vluchtstrook in de Gasthuisstraat.
De bus passeert links van de vluchtstrook in de Gasthuisstraat. Foto Texels Belang

Vragen TB over Gasthuisstraat

Texels Belang heeft gisteren vragen gesteld aan het college over de verkeerssituatie in de vernieuwde Gasthuisstraat in Den Burg.

Volgens de partij is sprake van een verkeersonveilige situatie, omdat de bus een nieuwe vluchtheuvel in de straat alleen links in plaats van rechts kon passeren. Texels Belang stelde er woensdagavond vragen over in de raadsvergadering en kreeg van wethouder Frank Kingma te horen dat de Gasthuisstraat klaar is. De straat werd vrijdag 6 juni officieel heropend. Bestuurders hoeven volgens de wethouder de vluchtheuvels niet links in plaats van rechts te passeren.

Volgens TB bleek donderdagochtend echter het tegendeel in de Gasthuisstraat. De partij stelde er vast dat de bus links van de vluchtheuvel reed en maakte daar ook foto's van. 'We hebben geconstateerd dat bestuurders de vluchtheuvel alleen links konden passeren.

Nog erger, men moest slalom rijden, omdat na de vluchtheuvel links een vrachtauto stond voor het aanbrengen van markeringen. Hierdoor waren de borden voor de wegversmalling vanaf de Pontweg niet meer te zien of in elk geval pas wanneer men om de vrachtwagen heen was.' Volgens TB is er al met al nog steeds sprake van een onveilige situatie. 'Terwijl de renovatie van de Gasthuisstraat mede uit oogpunt van veiligheid is geschied.'

Texels Belang schrijft van wethouder Kingma te willen horen waarom hij verklaarde dat er geen sprake was van een onveilige situatie. TB wil ook weten wat de werkelijke kosten van de herinrichting van de begrote kosten zullen zijn.

Henk Jonker, buschauffeur en fractievoorzitter van Texel 2010, liet gisteren uit eigen ervaring per e-mail weten dat hij bij de geschetste situatie op de foto de vluchtheuvel inderdaad niet rechts zou kunnen passeren. 'Als de rood, witte obstakels niet meer aanwezig zijn, blijft het krap maar kan het uiteraard weer wel.'

Dries Veltkamp (PvdA) deed per e-mail de suggestie met een duimstok in plaats van een fototoestel de Gasthuisstraat te betreden. Dat leert volgens hem dat bij beide vluchtheuvels de bestrating aan de rechterzijde (gezien vanaf Den Burg in de richting van de Pontweg) breder is dan de bestrating aan de linkerzijde.