Van alle kanten: afvalbakken

Het verdwijnen van de afvalbakken op het strand, het leidde nogal tot wat comotie. Het strand zou volgens velen vuiler dan ooit worden en de keuze van de gemeente zorgde voor boze reacties. De eerste reacties van de strandexploitanten geven echter een totaal ander beeld. De zes exploitanten die wij spraken zijn uitermate enthousiast.

'Het strand is nog nooit zo schoon geweest. De nieuwe afval verwerking verloopt tot nu toe boven verwachting', vertelt Jur Schuiringa (eigenaar paviljoen Westerslag bij Paal 15 en tevens voorzitter van de Vereniging van strandexploitanten). Hij krijgt bijval van René Jager van de Paviljoens van Paal 9 en 12.

'De bakken aan de strandopgang kunnen makkelijker en goedkoper geregeld worden. Hierdoor houd je geld over wat in de toekomst misschien wel gebruikt kan worden voor een mooie ondergrondse afvalscheidende vuilstraat. En kijk eens hoe het strandbeeld verbeterd is. Je kunt nu weer echte VVV-plaatjes schieten, zonder dat er op iedere foto een prullenbak staat. Wat veel mensen bovendien vergeten is dat de bakken op het strand veel kwetsbaarder zijn voor storm. Als een keer een paviljoenhouder een bak was vergeten weg te halen of de storm niet had aan zien komen lag het afval over het hele strand', vertelt hij.

Bij Paal 17 is er eveneens tevredenheid over de nieuwe handelswijze. 'Het strandbeeld is verbeterd en de kleppen waaien niet open. Wij zijn blij', vertelt eigenaar Mark Röpke.

Is de proef dan nu al geslaagd en is er geen ruimte voor verbetering? 'Dat wel hoor. Het scheiden gebeurt hier nog vrij weinig, vertelt Nico de Graaf van het strandpaviljoen bij Paal 28. Er staan palen voor plastic, blik en papier en restafval, maar mensen doen alles in een zakje en gooien dat in één bak. En dit is niet eens altijd de bak van het restafval. Ik vraag me af of je dat punt ook ooit gaat bereiken. Verder ben ik heel positief gestemd. Ik moet eerlijk zijn, ik had er een hard hoofd in. Maar het strand is enorm schoon.'

Niet overal op het eiland zijn de afvalbakken verdwenen. Doordat de paviljoens bij Paal 19, 19,5 en 20 niet te bereiken zijn voor de afvaldiensten staan daar de bakken nog wel. 'En als die vol zijn en we bellen haalt de gemeente die direct op. Dat werkt voor ons ook prima', legt Bianca Schraag van 19,5 uit. Toch spreekt Schuiringa de hoop uit dat er ook een passende oplossing komt voor de paviljoens op dat gedeelte van het strand.

'We gaan eerst kijken hoe deze maatregel uitpakt in het hoogseizoen. Daarna moeten we het evalueren', legt hij uit. Jager vult aan: 'Je hebt dan een ander publiek, maar het zou geen probleem moeten zijn. In Nationale Parken in het buitenland gaat het prima. Als je daar in het bos vuilnisbakken neer zou zetten trekken de wilde dieren ze leeg. Dat kan dus niet, toch zie je daar nergens rotzooi in het bos. Het is asociaal je afval op de grond te gooien. Dat doe je thuis toch ook niet. Kom op zeg.'

Dat er zoveel negatieve reacties kwamen heeft volgens de exploitanten voor een groot deel te maken met verandering. 'Mensen waren dit dertig jaar gewend. Maar ook met de vuilnisbakken op het strand heeft het een tijd geduurd voordat alles er keurig ingegooid werd. Afvalbakken trekken zwerfvuil aan, dat is altijd zo. Dat is wat je ook zag op de foto die laatst in de krant stond met dat afval er omheen. Maar na die valste start heb ik het alleen maar beter zien gaan. Het overtreft de verwachtingen', vervolgt Jager.

Bij paal 28 en 31 zien ze het nog wel voor verbetering vatbaar als het gaat om hondenpoep. 'Eerder gooiden ze die zakjes in de bakken bij het strand, nu bij mijn paviljoen. Het zou mooi zijn als daar aparte bakken voor komen', vertelt Frans Hopman van Zeepanorama Paal 31. 'Ik heb zelfs al gehoord dat er mensen zijn die de zakjes gewoon op het strand begraven. Maar ik heb dat nog niet zien gebeuren hoor', vertelt Nico de Graaf. De proef lijkt dus minder negatief uit te pakken dan verwacht, al moet het hoogseizoen nog komen.