Achter de schermen

Dromen

'De Dromer van Rapa Nui', de Moai van Niek Welboren. 'Verdwaald' op Texel, onverstoorbaar starend in de verte, 'dromend' van paaseiland. 21 Jaar geleden uit steen gehouwen door Bene, afkomstig van Paaseiland zelf. Als jochie droomde Niek al van Paaseiland, door er heen te reizen maakte hij zijn droom waar. Het beeld, inmiddels een bezienswaardigheid, herinnert hem er dagelijks aan. De reis naar Texel gaf Bene kansen die hij voordien niet voor mogelijk had gehouden. Na Texel hakte hij elders in de wereld tal van andere beelden, opende hij op Paaseiland een fraai atelier en wat al niet meer. Waarmee ik maar wil zeggen: zonder droom geen resultaat.

Er wordt de laatste tijd heel wat afgedroomd. Vakantiehuisjes in het Kamperfoeliebos, een zoutwaterbekken bij Nieuwschild, zilte oesterbekkens in Het Noorden, De Koog op de schop en wat al niet meer. Ideeën uit Planet Texel. 'Vergezichten. Planet, dat klinkt ook ver weg, buitenaards. Maar de toekomstbeelden die ons in de Rotterdamse Kunsthal werden voorgehouden komen wel dichterbij, letterlijk dan, als de expositie in september naar Texel komt. Dan kunnen we die 'dromen' met eigen ogen aanschouwen. Maar worden deze 'dromen' werkelijkheid?

Daarvoor moeten het in de eerste plaats ónze dromen zijn. Want tot dusver zijn het nog de bedenksels van architecten van de internationale architecten biënnale die hun oog op Texel hebben laten vallen. Mensen van die andere 'planeet', die met andere ogen naar Texel kijken, zich laten inspireren en hun ideeën aanbieden aan de gemeenschap.

Doorgaans bezien we met argwaan datgene wat van buiten komt. Hoewel, ook Texelaars kunnen met de meest fantastische ideeën komen. Bij het absurde af zelfs. Ik heb al heel wat van die plannen, visies, dromen en ambities zien stranden. Deze week nog zagen we hoe het project Waaldereind waarover al zo lang wordt gesproken, werd weggehoond. Zo is de één z'n droom de ander z'n nachtmerrie. Het toont maar weer: als er geen maatschappelijk draagvlak is, dan is de droom ten dode opgeschreven.

Tot zover over dromen, nu de werkelijkheid. De Dromer van Niek zal nog wel een hele tijd in de verte staren voor we iets tastbaars van Planet Texel zien. Zeker is dat we er nog veel over zullen horen en dat ons veel discussies en praatsessies staan te wachten. Voorstanders die zich mobiliseren, tegenstanders die zich wapenen. Voorlopig nog genoeg te schrijven.

Gerard Timmerman