Attractie op de kermis in De Koog.
Attractie op de kermis in De Koog. Foto: Archief Texelse Courant

Kermissen op Texel

De Koog en Den Burg kunnen zich gaan opmaken voor de kermissen in juli. Voor De Koog is het de reguliere kermis, voor Den Burg is het een terugkeer van de kermis.

De kermis in De Koog wordt gehouden van woensdag 16 tot en met zondag 20 juli op de vaste locatie aan de Nikadel. De kermis is elke dag geopend van 13.00 tot 0.00 uur. Op de planning staat om woensdagavond 16 juli om 22.00 uur aan de Nikadel het jaarlijkse vuurwerk af te steken.

De kermis in De Koog krijgt attracties als een spookhuis, de Polyp, de Beach Party, het Fun House, de Autoscooter, de Crazy Mouse en de Superstar. In totaal staan twintig activiteiten op de lijst bij Bureau de Kermisgids dat de kermis net als voorgaande jaren organiseert. Naast de genoemde attracties zijn er ook drie attracties voor kinderen: Circus Cars, Babysport en Trampoline. Er wordt eveneens aan de inwendige mens gedacht. Daarvoor zijn gebaks- en nougatkramen aanwezig. Op de lijst staan verder een schietsalon en grijpkranen.

Van woensdag 23 juli tot en met zondag 27 juli wordt de kleine kermis in Den Burg gehouden. De laatste keer dat Den Burg een kermis kende, was in 1987. Daarna werd de bult op de Groeneplaats aangelegd en verhuisde de kermis naar De Koog. Dat was aanvankelijk als experiment en daarna bleef het in De Koog. Eerder dit jaar besloot de raad weer een kermis in Den Burg te houden nu de bult weg is.

De kermis in Den Burg krijgt minder attracties dan de kermis in De Koog. Op het programma staan onder meer de Autoscooter, de Beach Party en het Fun House. De Babysport, Circus Cars en Trampoline zijn eveneens aanwezig voor de kinderen, De kermis in Den Burg is van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 juli geopend van 13.00 tot 0.00 uur en op zondag 27 juli van 13.00 tot 19.00 uur. Woensdag 23 juli wordt om 22.00 uur vuurwerk afgestoken op de ijsbaan aan de Elemert.


Lezing over kunst

Kunstenaar Daan van Loenhout houdt woensdagavond 25 juni in het Orgelatelier aan de Witteweg in Den Hoorn een lezing over zijn beeldende kunst die vanwege Klifhanger in Den Hoorn te zien is.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur, duurt tot ongeveer 21.30 uur en heeft de naam 'Painting, music and Beyond' gekregen. Beyond is de naam van de beeldende kunstexpositie van Van Loenhout. De doeken hangen voor de ramen en dat geeft volgens de kunstenaar een sprookjesachtige sfeer aan de schuur die het atelier eigenlijk is.

Organiste Rachel Vroom zorgt voor muziek en heeft een aantal bijpassende orgelcomposities gezocht. Ze speelt een Koraalbewerking van Bach, 'Echo fantasie' van Sweelinck, het eerste deel van 'Le Corps glorieux' van Messiaen en 'Prelude, fugue et variations' van Franck.

De entree is €10,-. Kaarten zijn te koop aan de zaal of te bestellen via kunst-texel@hotmail.com.