Aanval op Ronderecord met M-20

Oud-Olympisch zeiler en meervoudig Ronde-winnaar Mischa Heemskerk en Texelaar Eduard Zanen hebben in aanloop naar de Ronde om Texel een M-20 catamaran verbouwd om een nieuw Ronderecord te vestigen.

De twee verwachten - als de omstandigheden het toelaten - met de verbouwde M-20 de Ronde binnen twee uur rond het eiland te kunnen varen. Het snelheidsrecord staat sinds 2009 op naam van Herbert Dercksen en Mark Bulkely. Zij rondden toen in 2 uur, 7 minuten en 2 seconden het eiland.

Heemskerk, van huis uit werktuigbouwkundig ingenieur, zeilmaker en botenbouwer, liep al in januari rond met het idee een M-20 te gaan verbouwen. Dat is een snelle catamaran die in 2008 naam maakte toen de Zweedse zeilers Kristian Malmsjö en Pontus Johnsson er overall-winnaar mee werden tijdens de Ronde om Texel. De catamaran ging toen als een speer over het water.

Heemskerk: 'Eind januari zijn we begonnen met het verbouwen van de rompen, het verbreden van de beams en het inbouwen van nieuwe zwaardkasten. Ik heb andere zwaarden ontworpen en nu zijn we de laatste dingen op Texel aan het afmaken. Wij hebben vleugels op de roeren en zwaarden gemaakt om te vliegen, op een stabiele manier.' Bedoeling is dat de rompen van de catamaran door de vleugels boven het water uitkomen, waardoor de boot veel minder weerstand ondervindt.

Heemskerk, zelf overallwinnaar van de Ronde in 2002 en 2011, is met een team van vijf man bezig de 'vliegende M-20' af te krijgen. Heemskerk: 'Een uitdagend project, zowel technisch als qua tijd en financieel. En dan moet er ook nog getraind worden natuurlijk.' Het team krijgt steun van Bugaboo (het bedrijf van Zanen) en het bedrijf Dutch Islands.nl om alles voor elkaar te krijgen.

De oud-winnaar heeft inmiddels al wat 'vlieguren' op de verbouwde M-20 zitten. Zanen nog iets minder. Heemskerk: 'De verwachting is dat we met deze boot qua snelheid boven de dertig knopen uitkomen. Dan is het überhaupt een kunst aan boord te blijven.' Dat is tussen de vijftig en zestig kilometer per uur.

Heemskerk en Zanen hebben inmiddels meerdere lange-afstandwedstrijden en regatta's op hun naam staan: ze zeilden drie keer de Tybee 500 (600 mijl langs de kust van Florida in 6 etappes), meerdere Aruba Regatta's, de Heineken Regatta op Curaçao en de Saint Barth Cata Cup bij het Caribische eiland Saint-Barthélemy.

De Ronde om Texel wordt volgende week zaterdag 28 juni gehouden. Tot en met vrijdag 27 juni kunnen zeilers zich aanmelden via www.roundtexel.com. De teller stond gisteren op 181 deelnemers.