Jacques Dijt, Wayne Dyksen en Wilma Eelman met het schilderij.
Jacques Dijt, Wayne Dyksen en Wilma Eelman met het schilderij. Foto: Jeroen van Hattum

Bijzonder schilderij voor museum

Het Cultuurhistorisch Museum in De Waal heeft er sinds woensdag een bijzonder schilderij bij met een Texelse afbeelding van circa honderd jaar geleden.

Te zien zijn Fredrik Dijksen (1832-1918), Teunis Dogger en een tot nu onbekende Smit bij een schuur nabij De Cocksdorp. Wayne Dyksen, een in Amerika wonende achterachterkleinzoon van Fredrik Dijksen, liet het schilderij in Amerika maken aan de hand van een oude zwartwit foto. Wilma Eelman gaf adviezen over de kleding van die tijd, zodat de kleuren natuurgetrouw geschilderd konden worden.

Achterachterkleinzoon Wayne Dyksen is momenteel met zijn familie op het eiland en overhandigde het schilderij aan het museum. Daar was onder andere Jacques Dijt bij aanwezig, een achterkleinzoon van Frederik Dijksen die nabij De Cocksdorp woonde. Fredrik's zoon Jan Dijksen (de overgrootvader van Wayne) emigreerde in 1887 naar de Verenigde Staten en ontmoette daar volgens Dijt op New Jersey de van Texel geƫmigreerde Huberta Thijssen. De twee kregen een zoon genaamd John. Diens zoon Elroy werd de vader van Wayne Dyksen die zelf inmiddels ook kinderen en kleinkinderen heeft.