MEE maakt meedoen mogelijk

Een kind opvoeden. Uitkomen met je geld. Werken in een vaste baan. Sporten. Gewoon meedoen met onze maatschappij is voor mensen met een handicap of chronische ziekte vaak een hele opgave.

Maar u staat er niet alleen voor. De landelijke organisatie MEE helpt u bij vragen over onderwijs, financiën, wonen, werken, vervoer en nog veel meer. U kunt gewoon bij MEE langs gaan. MEE ondersteunt u op alle terreinen van het dagelijks leven. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.

MEE ondersteunt mensen met een beperking om mee te doen in de samenleving. Dat doet de organisatie zonder verwijzing en gratis. Iedereen met een beperking kan bij MEE terecht. Dat kan een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking zijn, een chronische ziekte, niet-aangeboren hersenletsel of een vorm van autisme. MEE is er ook voor hun naasten. MEE ondersteunt jong en oud op het gebied van opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, wonen & samenleven, wetgeving & geldzaken.

Een van de taken van MEE is Sociale Netwerkversterking. Zo heeft MEE onder meer Ria geholpen. Zij heeft hersenletsel opgelopen na een ernstig auto-ongeluk en staat er thuis alleen voor. Natuurlijk helpt haar dochter Floor met het huis en de boodschappen. Dit in combinatie met haar werk en eigen gezin breekt haar wel soms op. Ria ervaart door haar hersenletsel steeds meer beperkingen: lopen wordt moeilijk, ze komt weinig buiten en de administratie stapelt zich op.

Dit deed MEE ter ondersteuning: de organisatie organiseerde samen met Ria en Floor een netwerkberaad, waardoor bekenden te horen kregen wat er speelde en welk steentje zij zouden kunnen bijdragen. MEE wees dochter Floor op de cursus 'Omgaan met verandering na hersenletsel' en gaf tips over balans houden tussen zorgen voor een ander en zorgen voor jezelf. Mee ondersteunde verder bij de aanvraag van een rolstoel en hielp mee bij het aanvragen van woningaanpassingen.

Wilt u meer informatie of heeft u ook een vraag? Kijk voor meer informatie op www.meenwh.nl of bel 088 6 522 522. In Den Helder en Alkmaar zijn de dichtstbijzijnde vestigingen van MEE Noordwest-Holland. De organisatie heeft in totaal 22 afdelingen en één algemeen landelijk bureau.

In 2012 bood MEE landelijk steun aan 101.674 cliënten. De meeste mensen in die groep waren jonger dan 24 jaar. De hoeveelheid mensen van 24 jaar en ouder die hulp krijgt van MEE is echter groeiende. Dat aandeel steeg volgens gegevens van MEE in 2012 van 44 naar 45 procent.