Verschil peuteropvang kinderdagverblijf en peuterspeelzaal verdwijnt.
Verschil peuteropvang kinderdagverblijf en peuterspeelzaal verdwijnt.

Veranderingen in peuteropvang

Er worden steeds minder kinderen geboren op Texel. In 2001 werden nog 198 kinderen geboren en in 2013 waren dat er nog maar 101. Het is daardoor voor peutervoorzieningen en scholen steeds moeilijker om in de buitendorpen deze voorzieningen in stand te houden. Toch heeft de gemeenteraad op 21 mei 2014 besloten om voor behoud van peutervoorzieningen in de buitendorpen extra middelen te reserveren. Dat is goed nieuws voor peuters, ouders en scholen.

Het nieuwe beleid voor peutervoorzieningen zorgt voor een aantal veranderingen:

U kunt uw peuter bij de peutervoorziening van uw keuze inschrijven. Met ingang van het volgende schooljaar 2013/2014 is er geen onderscheid meer tussen peuteropvang op een kinderdagverblijf en peuteropvang op een peuterspeelzaal. Bovendien zijn bij elke peutervoorziening dezelfde kwaliteitsnormen en financieringsvormen op peuterplaatsen van toepassing.
U betaalt voor een peuterplaats een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Wanneer u recht heeft op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst kunt u het overige deel van de peuterplaats mogelijk vergoed krijgen. Wanneer u geen recht heeft op kinderopvangtoeslag, dan kan via de peutervoorziening een gemeentelijke bijdrage worden aangevraagd waarmee de overige kosten van de peuterplaats worden gefinancierd.
U kunt met een indicatie van de consultatiebureau-arts een VVE-peuterplaats aanvragen. VVE staat voor voor- en vroegschoolse educatie en is bedoeld voor jonge kinderen die een grotere kans hebben om een onderwijsachterstand op te lopen. Via speciale programma's op de peuteropvang krijgen deze kinderen extra aandacht voor hun ontwikkeling. Een VVE-peuterplaats bestaat uit 12 uur per week, 40 weken per jaar en kan over drie of vier dagen per week verdeeld worden. De kosten voor de extra uren ten opzichte van een reguliere peuterplaats worden betaald door de gemeente, via de peuteropvanginstelling.

Voor informatie over de peutervoorzieningen en de mogelijkheden op Texel kunt u onze website bezoeken www.texel.nl. Ook kunt u terecht bij de huidige aanbieders van peutervoorzieningen op Texel, te vinden op de gemeentelijke website.