Anton Hurkens:
Anton Hurkens: "Vanaf 1 januari 2015 vooral niet schromen gebruik te maken van het sociale team voor al je vragen." Foto:

Koplicht: meepraten over verandering zorg

De KopgemeentenTexel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen willen graag weten wat de ervaringen, meningen en wensen zijn van de mensen die direct met de veranderingen binnen het Sociaal Domein te maken hebben en krijgen.

Daarom organiseert Zorgbelang Noord-Holland voor de gemeenten bijeenkomsten, genaamd 'Het Koplicht'. Hier komen ervaringsdeskundigen, mantelzorgers, vrijwilligers, vertegenwoordigers van organisaties en gemeentelijke beleidsambtenaren uit de Kop van Noord-Holland maandelijks bijeen om over onderwerpen te praten op het gebied van het Sociaal Domein. Zo komt waardevolle informatie boven water die als input kan dienen voor de gemeenten bij het verder uitwerken van beleid.

Vanaf Texel heeft Anton Hurkens, mantelzorger voor zijn beide ouders zitting in Het Koplicht. "Mijn ouders wonen in Brabant en hebben zorg nodig. Mijn moeder is dementerend en gaat naar de dagopvang. Mijn vader doet alles alleen, maar dat wordt wel moeilijker. Ik ben één van de zes kinderen en we doen ons best om hen te ondersteunen. Maar met deze afstanden is dat erg moeilijk. Door deel te nemen aan Het Koplicht wil ik de toekomstige mogelijkheden, de gevolgen van de veranderingen, de financiële consequenties en de verwachtingen voor ons leren kennen." Anton heeft inmiddels drie bijeenkomsten meegemaakt. Per bijeenkomst wordt een ander thema uitgediept zoals de AWBZ, Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de invoering van de Participatiewet.

Dat er flinke discussies worden gevoerd blijkt uit de ervaring van Anton: "Gemeenten willen duidelijk maken wat er gaat veranderen en welke ruimte zij zelf hebben in deze veranderingen. Tegelijkertijd zijn de afnemers van zorg heel kritisch op de plannen van het Rijk. Elke bijeenkomst kent flinke discussies. Veel mensen hebben hun voorbehoud en sommigen zijn zelfs cynisch en zien deze veranderingen toch vooral als een bezuinigingsoperatie. Veel deelnemers zijn goed geïnformeerd, terwijl er ook nog veel onzekerheden zijn voor de gemeenten."

De achtergrond van de deelnemers varieert sterk. Er zijn 'gebruikers' van de bestaande zorg, bijvoorbeeld mensen met een handicap, ouders die zorg krijgen voor hun kinderen of mensen zoals Anton die mantelzorger zijn. Anton constateert ook dat veel van de deelnemers in een georganiseerd verband zitten. "Een paar bijeenkomsten was er nog één andere Texelse deelnemer, verder ben ik de enige Texelse 'zorggebruiker'. De overige deelnemers zijn ambtenaren en wethouders van de vier gemeenten. Ik vind het dapper dat ze hun boodschap uitdragen, het is een transitie en bezuiniging tegelijkertijd, een mega-operatie."

Op de vraag wat hij nog aan Texelaars wil meegeven antwoordt Anton zonder aarzeling: "Ik wil ze oproepen om zich goed te laten informeren. En vanaf 1 januari 2015 zou ik vooral niet schromen gebruik te maken van het sociale team voor al je vragen. De nieuwe wet biedt wellicht ook kansen om echte zorg op maat te bieden; het hangt ook van ons als burgers af of deze aanpak een succes wordt."