Opleiders ondergingen dit weekend een training van de Texelse Reddingbrigade.
Opleiders ondergingen dit weekend een training van de Texelse Reddingbrigade. Foto: Texelse Reddingbrigade

Texelse Reddingbrigade traint opleiders voor komende zomer

De Texelse Reddingbrigade heeft haar dertig opleiders het afgelopen weekend bijgeschoold. Dit in de aanloop naar het strandbewakingsseizoen dat op zondag 29 juni van start gaat.

Op het Texelse strand werd geoefend op de diverse reddingstechnieken op en in het water en op het strand. Vooral het drenkeling binnenboord halen, rescueboard en de reddingswaterscooter stonden uitgebreid op het programma. In het komende seizoen, dat loopt van 29 juni tot en met 30 augustus, zullen deze dertig opleiders dagelijks hun kennis overbrengen aan de ruim 150 vrijwilligers die één of meerdere weken op het Texelse strand actief zullen zijn. De reddingsbrigade hoopt op een veilige en zonnige zomer. 'We zien u graag terug op het Texelse strand.'


Hoogheemraadschap zoekt kandidaten voor nieuwe bestuur

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is op zoek naar kandidaten voor het nieuwe bestuur. Op 18 maart 2015 vinden de waterschapsverkiezingen plaats, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Vanaf nu kan iedereen zich kandidaat stellen.

Waterschappen spelen een belangrijke rol in de bescherming tegen overstromingen. Daarnaast zijn ze onder meer verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. Voor de uitvoering van deze taken betalen de inwoners van Nederland jaarlijks waterschapsbelasting. Iedereen wil droge voeten houden, maar belangen kunnen ook tegenstrijdig zijn. 'Zo wil de landbouw het liefst een lager waterpeil, zodat het land goed bewerkt kan worden, terwijl de natuur vaak gebaat is bij een hogere waterstand', meldt het hoogheemraadschap. 'Bij waterbeheertaken houden we zoveel mogelijk rekening met hoe de grond gebruikt wordt. Dit is niet altijd eenvoudig, want het gaat nogal eens om tegenstrijdige belangen. Een bestuur maakt gedegen keuzes die goed zijn voor alle inwoners en gebruikers van ons werkgebied. Daarom is het belangrijk dat we goede kandidaten hebben waar de inwoners in maart op kunnen stemmen.' Tot dusver heeft Texel altijd een lokale vertegenwoordiger in het bestuur van het waterschap gehad, dat zich uitstrekt van Texel tot het Noordzeekanaal, gehad. Momenteel is Arie Lap dat als enige. Het is niet bekend of hij of andere Texelaars zich kandidaat stellen voor de nieuwe verkiezingen. Dat kan door aansluiting op een bestaande lijst of door het oprichten van een nieuwe lijst. Alles over de verkiezingen en de kandidaatstelling wordt verteld tijdens vier bijeenkomsten. Belangstellenden zijn van welkom. De informatiebijeenkomsten worden gehouden verspreid over het werkgebied. Woensdag 25 juni is de bijeenkomst in Den Helder. Tijdens de bijeenkomsten wordt onder meer verteld hoe men zich kandidaat kan stellen. De dijkgraaf vertelt over het belang van de verkiezingen en een goed bestuur. Daarnaast vertellen ervaren bestuurders wat het inhoudt om waterschapsbestuurder te zijn.

Meer informatie over de informatiebijeenkomsten zoals het programma, aanvangstijden en hoe men zich opgeeft, is te vinden op www.hhnk.nl/verkiezingen.