Zeilschip Eendracht komt naar Texel

Het zestig meter lange zeilschip Eendracht komt naar de Ronde om Texel, waar het bezichtigd kan worden tijdens het open schip op 28 juni. Het schip is 25 jaar in de vaart en werd destijds gedoopt door Koninging Beatrix.

Op 5 oktober 1938 is de Vereniging opgericht, maar pas in 1973 werd de bouwopdracht gegeven voor de eerste Eendracht, een zeegaand tweemast gaffel topzeilschoener. Z.K.H. Prins Bernhard doopte als beschermheer in 1974 deze Eendracht. Het tweede en huidige schip, een driemast gaffel topzeilschoener, werd door Hare Majesteit Koningin Beatrix in 1989 gedoopt in de haven van Scheveningen. De doelstelling van de stichting die het schip beheert (Het Zeilend Zeeschip) is vanaf de oprichting gelijk gebleven; vooral jongeren kennis laten maken met alle aspecten van de zee en het zeezeilen. Hiermee verbindt de Eendracht jong en oud en brengt ze verder. Van donderdag 26 tot en met woensdag 2 juni maakt het schip een zeilreis van IJmuiden naar Harlingen. Onderweg brengt de Eendracht een bezoek aan Texel. Schipper Willem de Vreeze verwacht op zaterdag 28 juni rond 10u aan te komen in de haven van Oudeschild. Tussen 11.00 uur en 17.00 uur is het schip te bezichtigen.


Veel animo voor jeugdsportpas

Meer dan 160 kinderen hebben een jeugdsportpas aangeschaft. Met deze pas kunnen kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool vier weken lang kennismakingslessen volgen bij vijf verschillende sportaanbieders.

Golfsurfen is populair onder de jeugd. Liefst 89 kinderen willen hiermee kennismaken. De kennismakingscursus wordt eenmalig een uur lang gegeven door de Foamball Surfschool. Voor het tennis onder leiding van Deuce hebben veel kinderen zich aangemeld. 42 Kinderen gaan op de woensdagmiddag tennissen. Handbal staat ook in de belangstelling. 29 Kinderen volgen les bij de handbalvereniging.