GL wil lager tarief voor

frequente busreiziger

GroenLinks onderneemt morgenavond in de raadsvergadering een poging om de proef met het openbaar vervoer voor Texelaars wat goedkoper dan €3,- per rit te krijgen.

De partij stelt voor twee soorten maandabonnementen in te voeren waarbij de gemiddelde prijs €2,50 per rit wordt voor volwassenen en €1,25 per rit voor jongeren tot en met 21 jaar en ouderen vanaf 65 jaar. Het ene abonnement zou €87,50 (of €43,75) moeten kosten en goed zijn voor maandelijks 35 buskaartjes. Het andere abonnement zou €112,50 (of €56,25) moeten kosten en goed zijn voor maandelijks 45 kaartjes.

Nu kost een maandabonnement voor de bus op Texel €119,50 (of €77,50 met reductie) en het plan is daarvoor maandelijks 35 kaartjes van €3,- te geven. Volgens GroenLinks is dat echter niet toereikend voor mensen die vijf keer per week heen en weer met de bus reizen.

'De frequente gebruiker van het openbaar vervoer betaalt een te zware prijs', aldus GroenLinks in een aanvulling op het raadsvoorstel om in te stemmen met de proef. 'Dit terwijl een succesvol openbaar vervoer niet alleen steunt op toeristen, maar zeker ook op de Texelse veelreiziger. Deze categorie moet worden beloond, terwijl ze nu wordt benadeeld.' In 2013 hadden drie Texelaars een jaarkaart en 279 een maandkaart.

Volgens de partij moet de invoering van de twee voorgestelde nieuwe maandabonnementen een extra prikkel zijn voor Texelaars om straks gebruik van het openbaar vervoer te blijven maken.

De pilot staat morgenavond op het programma van de raadsvergadering. Bij behandeling in een commissievergadering twee weken geleden werd duidelijk dat de meeste partijen naar verwachting instemmen met de proef.

Texel 2010 blijft tegen. De partij dient morgenavond een aanvulling op het raadsvoorstel in om de haalbaarheid te onderzoeken van een alternatief plan Duurzaam Openbaar Vervoer Texel. De partij heeft een vervoersschema opgesteld waarin sprake blijft van lijn 28 en lijn 29. De laatste wordt in de ochtend lijn 27 (veerhaven, Oudeschild, Den Burg, De Koog, vliegveld en De Cocksdorp) en een tweede kleine bus voor 23 personen zou dan de route van lijn 29 moeten gaan rijden.

Texel 2010 wil gaan werken met bussen die rijden op gas of hybride zijn en in nauwe samenwerking met provincie (verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de bus), gebruikers en aanbieders de haalbaarheid van het alternatieve plan bekijken.


Rede van Texel

Bij de VVV in Den Burg zijn nog kaarten beschikbaar voor de lezing die hoogleraar James Kennedy vrijdag 20 juni geeft in het Zeemanskerkje in Oudeschild. Kennedy is de tweede persoon die de Rede van Texel uitspreekt. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam ging hem vorig jaar voor. Kennedy gaat in op de vraag of burgerschap mogelijk is zonder politiek. Kaarten kosten twee euro per stuk. De lezing begint vrijdag om 15.30 uur.