Onderzoek naar veld voor dekkingsvoorstel

Het college heeft onderzoek laten doen naar de velden van Texel'94 om met een goed dekkingsvoorstel voor de aanleg van een kunstgrasveld te kunnen komen. Dat liet wethouder Hennie Huisman (sport) woensdag weten in de commissievergadering.

PvdA en Texels Belang uitten daar hun ongenoegen dat het college een bureau in de arm had genomen om onderzoek te doen naar de cultuurtechnische staat van de velden, terwijl de raad daar niet om had gevraagd. Dries Veltkamp (PvdA) toonde zich weinig gelukkig, omdat het er naar uitziet dat er voor het seizoen 2014/2015 nog geen kunstgrasveld bij Texel'94 zal liggen. Volgens hem is de situatie eigenlijk nog hetzelfde als in februari toen de raad alvast €50.000,- beschikbaar stelde voor de aanleg.

Huisman stelde dat het college eerst zaken in kaart moest brengen, zoals de bodemgesteldheid onder de velden, om tot een goed dekkingsplan te kunnen komen. Ze wees erop dat D66 ook vragen had gesteld over de drassigheid van de velden op sportpark zuid in Den Burg. De wethouder erkende dat ze wel wat beter had kunnen laten weten aan de raad dat het later zou worden. Volgens het raadsbesluit van 19 februari had het college uiterlijk begin mei een overeenkomst met Texel'94 moeten hebben.

Het onderzoek van bureau Copier uit Veghel wees onder meer uit dat het hoofdveld van Texel'94 geschikt is voor de aanleg van een kunstgrasveld, mits dat onder droge omstandigheden gebeurt en het veld cica tien cm wordt verhoogd om de huidige drainage te behouden. In de lengterichting van het veld zou een nieuwe drainage moeten komen. Copier bracht ook in beeld in hoeverre de jaarlijkse exploitatiekosten van het nieuwe veld omlaag kunnen als de club zelfwerkzaamheid verricht. Een kunstgrasveld zelf kost ongeveer 4,5 ton. Bedoeling is dat de raad in september een dekkingsvoorstel krijgt. Huisman merkte op dat de gemeente en Texel'94 samen optrekken in het proces.

Henk Jonker (Texel 2010) waarschuwde De Koog en ZDH in Den Hoorn om goed op hun velden te letten. Volgens berekeningen van Copier zou De Koog met één in plaats van twee velden toekunnen en is het de vraag of in Den Hoorn voor twee teams een sportpark in stand moet worden gehouden. Wethouder Huisman merkte op dat ZDH net een nieuw juniorenelftal op de been heeft, waardoor het er voor Den Hoorn weer beter uitziet.