Donderdagavond deed de Tour de Lasalle Texel aan. Hier het peloton, met nog net zichtbaar de wedstrijdleider.
Donderdagavond deed de Tour de Lasalle Texel aan. Hier het peloton, met nog net zichtbaar de wedstrijdleider. Foto: Benno Dros

Texelaars sterk tijdens Tour de Lasalle

Twee plaatsen in de top tien en de eerste plaats in het jeugdklassement. Een klinkend resultaat voor de Texelse deelnemers aan de Tour de Lasalle. Richard Doggen eindigde bovenin, evenals jeugdrijder Luuk van der Meer (20) die de felbegeerde blauwe trui veroverde.

De kroon op de inzet van het Texelse wielerteam, rijdende onder de vlag van Catharinahoeve-Univé. Het doel om niet zoals vorig jaar vanaf de start op de Texelse boot op achterstand te worden gereden, maar serieus mee te doen, werd behaald. Serieuze voorbereidingen, zoals een weekend Zuid-Limburg, De Hel van Petten en de Meertour betaalden zich uit.

De progressie etaleerde zich donderdag, tijdens de Texelse etappe. Verschil met vorig jaar was dat er veel minder wind stond en dat het veld dicht bij elkaar bleef. Het was soms dringen geblazen, zelfs via de graskeien baanden renners zich een weg naar voren. Het lange, kleurige lint van rijders dat met een gemiddelde snelheid van circa 43 kilometer per uur over het eiland raasde vormde een spektaculair gezicht. Een groep van vijf tot zes Texelaars wist zich staande te houden in het peloton. De Texelse rit mondde met het naderen van de finish op het Molwerk uit in een massasprint, die gepaard ging met duwen en trekken en waarbij het recht van de sterkste en de brutaalste gold. Snelste was Remco Bertelink, die zijn titel van vorig jaar met succes verdedigde. Beste Texelaar was Richard Doggen die er in de eindsprint een vijfde plek uitsleepte. Luuk van der Meer, die onderweg de nodige bonificatiepunten pakte, eindigde als negende en legde daarmee beslag op de blauwe trui. De 67ste plaats van Thomas Boom was goed voor het virtuele leiderschap in het B-klassement, hij kon de volgende dag in de witte trui van start. Pechvogel was Serai van der Plaats die op de Rommelpot ten val kwam en zijn ambities niet kon waarmaken. Tom Witte, die makkelijk mee kon met het peloton, verloor bij De Koog de aansluiting door een lekke band.

Vrijdag vervolgde de zestigste editie van de Tour de Lasalle in de omgeving van Den Helder, met een start bij de oude marinewerf. Als kanonskogels schoten de renners uit de startblokken, Thomas Boom, Rutger Zoeteleif, Richard Doggen, Niels Jeroen Bos en Tom Witte handhaafden zich in het peloton. Luuk van der Meer kon deze dag geen rol van betekenis spelen en verloor zijn blauwe trui. Maar zaterdag, tijdens de omloop van Huisduinen, maakte hij dit verlies volledig goed. De snelheden over het deels buitendijkse parcours liepen hoog op, snelheden van zestig kilometer per uur waren geen uitzondering. 'Het ging héél hard', vertelt Tom Witte. 'Luuk was helemaal losgeslagen. Richard (Doggen) sprintte weg, degene die toen de blauwe trui had, ging achter hem aan. Die trok het echter niet, en toen kon Luuk naar Richard toe rijden. Met een gaatje van twintig meter op de rest, reden ze keihard door en hadden ze bijna de kopgroep te pakken. Zo hielp Richard Luuk zijn blauwe trui terug te pakken.' Dat lukte, en zondag, toen het criterium werd verrreden, deed Luuk wat hij moest doen om zijn trui te behouden: bij blijven. Zeven rondes voor het eind toonde Richard Doggen zijn topvorm en sprong weg en ging alleen aan kop. Maar kort voor het eind haalde het peloton hem in, desondanks haalde Doggen een mooie eindklassering.