Lokale werkgelegenheid telt bij Woontij mee bij aanbesteding

Bij aanbesteding van bouwprojecten gaat Woontij meer rekening houden met de lokale werkgelegenheid. Dit aspect bepaalt voortaan voor tien procent de score van aannemers die deelnemen aan aanbestedingen van Woontij.

De meeste grote nieuwbouwprojecten op Texel zijn de afgelopen jaren gegund aan overkantse aannemers. Zoals de bouw van het nieuwe gemeentehuis, maar ook nieuwbouwprojecten van Woontij. Volgens Woontij-directeur Jan van Andel komen de overkanters bij aanbestedingen meestal als winnaar uit de bus. Dat is niet alleen teleurstellend voor de Texelse ondernemers. Van Andel: 'Dit kan ook nadelige effecten hebben op de werkgelegenheid in de bouw. Voor de aanbesteding van elk bouwproject nodigt Woontij Texelse aannemers uit. In de praktijk blijken ze vaak niet concurrerend genoeg te zijn ten opzichte van anderen. Dat is iets waaraan de bouwers zelf moeten werken.' Van Andel meldt hierover in gesprek te zijn met het bestuur van de bouwsectie van TOP. Woontij heeft voor nieuwbouw van sociale huurwoningen vaste prijzen vastgesteld. Van Andel: 'Dat zijn scherpe prijzen, noodzakelijk om betaalbare woningen te kunnen realiseren, maar wel prijzen waarvoor aannemers de woningen kunnen bouwen. Als overkantse bouwers dat kunnen, dan moeten Texelse aannemers dat ook kunnen. Zij hebben immers een 'thuis'-voordeel, maar dan moeten aspecten als inkoop en organisatie ook goed voor elkaar zijn. Daar ligt nog een uitdaging voor de lokale ondernemers.'

Woontij beoordeelt bij aanbestedingen de ingediende plannen op onderhoud, ontwerp, energieverbruik en vanaf nu dus ook op het aspect lokale werkgelegenheid. Het gaat daarbij om het percentage van de loonsom van het project waarvan het werk door lokale bedrijven wordt uitgevoerd. Daarbij gaat het niet alleen om de hoofdaannemer, maar ook om de onderaannemers en leveranciers.